Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
Ο Σύλλογος έχει αναπτύξει πολλές δράσεις που αφορούν την Ποιότητα Ζωής, το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό στην πολυάνθρωπη συνοικία μας των Αμπελοκήπων.
Χρειαζόμαστε όμως τη στήριξη των φίλων μας.
Ελάτε να γνωριστούμε, να ανταλλάξουμε απόψεις για τα προβλήματα της συνοικίας μας.
Γίνετε μέλος με μόνο20 ευρώ ετήσια συνδρομή
Γνωρίστε από κοντά τις δράσεις μας και προτείνετε τους τομείς που πιστεύετε ότι πρέπει να δραστηριοποιηθεί ο Σύλλογος.
Δείτε το πλούσιο μπαζάρ ενίσχυσης του Συλλόγου.
Θα μας βρείτε στα Γραφεία του Συλλόγου Πουλίου 29 και Λαμίας
κάθε Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη- Παρασκευή 6.30-9.00 μ.μ.
και κάθε Σάββατο 11.00 π.μ. – 2.00 μ.μ.
και στο τηλ. του Συλλόγου: 210-6470106

Παράλληλα, ξεκινήσαμε αυτή τη χρονιά ή συνεχίζουμε πολλές πολιτιστικές δράσεις.Σας καλούμε να συμμετάσχετε:

Μαθήματα πιάνου με τον Μουσικό Σπύρο Παπαθεοδώρου (6971695580)

Μικρό Φωνητικό Σύνολο με υπεύθυνη τη μουσικό Μαρίνα Θεοδωροπούλου (6973598393)

Μαθήματα ζωγραφικής-εικαστικών με την εικαστικό Λίλια Χατζηγεωργίου  για παιδιά και για ενηλίκους(6988579015)

Μαθήματα Γιόγκα-Πιλάτες με την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Μάγδα Κοντσιλίδη (6984995942)

Θεατρικό Εργαστήρι με υπεύθυνη την ηθοποιό Μαριλίζα Χρονέα (6945892207)

Νεανικό Θίασο με υπεύθυνη την εκπαιδευτικό Πολυάνθη Βουτσινά (2106424050)

Λογοτεχνική Λέσχη Ανάγνωσης με υπεύθυνη τη Βίκυ Νάζου (2106429206)

Μαθήματα Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών (6945281332)

Θεατρικό Αναλόγιο (6936576408)

Μαθήματα Πληροφορικής για αρχαρίους(6948572779)

Μαθήματα λαούτου (6980844413)

 Σας περιμένουμε να συζητήσουμε τις προτάσεις σας για τα προβλήματα της συνοικίας μας
.

Δείτε εικόνες και αφίσες από τις δραστηριότητες του Συλλόγου.

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ ΩΣ ΝΕΟΤΕΡΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΑΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ
(Σχεδιαγράμματα και φωτογραφιες βρίσκονται στην διάθεση όποιου ενδιαφέρεται στα γραφεία του συλλόγου μας)

 1.    Θέση του βιοτεχνικού κτιριακού συγκροτήματος

Το κτίριο είναι κατασκευασμένο σε ακίνητο (οικόπεδο) που βρίσκεται στην 7η Δημοτική Κοινότητα της Αθήνας, στους Αμπελοκήπους, στη γωνία των οδών Τσόχα Αναστασίου αρ. 43 και Φιλήμονος Τιμολέοντος.
Προς βορρά του κτιρίου βρίσκεται η οδός Τσόχα και απέναντι το γήπεδο του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου (ΠΑΟ).
Προς ανατολάς βρίσκεται η οδός Τιμολέοντος Φιλήμονος και απέναντι το 2ο  Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας.
Προς νότο βρίσκεται το 15ο  Δημοτικό Σχολείο Αθήνας και ανάμεσα στα δυο κτίρια παρεμβάλλεται μικρός κοινόχρηστος χώρος (πεζόδρομος).
Προς δυσμάς υπάρχουν ανοικτά αθλητικά γήπεδα (μπάσκετ, βόλεϊ) του Δήμου Αθηναίων.

 2.    Πολεοδομικά και ιδιοκτησιακά δεδομένα του βιοτεχνικού κτιριακού συγκροτήματος

Το 1923, κατασκευάστηκε στη ΒΑ πλαγιά του Λυκαβηττού ο πρώτος πρότυπος προσφυγικός συνοικισμός για μόνιμη στέγαση προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής, ο Συνοικισμός Κουντουριώτη.
Η πολεοδομική οργάνωση του οικισμού έγινε χωρίς να ληφθεί υπόψη το ήδη εγκεκριμένο αλλά μη υλοποιημένο ρυμοτομικό σχέδιο. Κύριο κριτήριο για την πολεοδομική οργάνωση του συνοικισμού φαίνεται ότι ήταν η κατάλληλη διάταξη των κτισμάτων του οικισμού σε σχέση με τις κλίσεις του εδάφους. Ο συνοικισμός αποτελείτο από τυποποιημένες ισόγειες κατοικίες που χωροθετήθηκαν γραμμικά σε τέσσερεις παράλληλες μεταξύ τους σειρές καθεμιά από τις οποίες περιλάμβανε τρία όμοια συγκροτήματα εφαπτόμενων μεταξύ τους κατοικιών. Κύριο κριτήριο για την πολεοδομική οργάνωση του συνοικισμού φαίνεται ότι ήταν η κατάλληλη διάταξη των κτισμάτων σε σχέση με τις κλίσεις του εδάφους.
Ο συνοικισμός εκτός από τις κατοικίες περιλάμβανε κτίρια κοινής χρήσης. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται το βιοτεχνικό κτιριακό συγκρότημα το οποίο ζητούμε να χαρακτηριστεί νεότερο μνημείο. Είχε κατασκευαστεί στη ΒΑ άκρη του οικισμού. Ανατολικά αυτού υπήρχε το Εμπειρίκειο Άσυλο, το οποίο έχει κατεδαφιστεί και στη θέση του έχει κατασκευαστεί σχολικό κτίριο που στεγάζει σήμερα το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών, βόρεια αυτού υπήρχε, όπως και σήμερα, το γήπεδο του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου και προς νότο είχε κατασκευαστεί το δημοτικό σχολείο για τις ανάγκες των παιδιών του Συνοικισμού (στην ίδια θέση υπάρχει σήμερα το 16ο Δημοτικό Σχολείο).
Ο Προσφυγικός Συνοικισμός Κουντουριώτη προσέλκυσε στην ευρύτερη περιοχή πολλούς πρόσφυγες οι οποίοι αυτοστεγάστηκαν σε αδόμητες εκτάσεις δημιουργώντας άτυπες παραγκουπόλεις ή στεγάστηκαν σε προσφυγικές πολυκατοικίες στο πλαίσιο επίσημων στεγαστικών προγραμμάτων (Συγκροτήματα προσφυγικών πολυκατοικιών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και κοντά στον Λυκαβηττό).
Παράλληλα, στις ίδιες τις κατοικίες του συνοικισμού Κουντουριώτη, οι πιεστικές στεγαστικές ανάγκες ανάγκασαν τους κατοίκους να κάνουν διάφορες πρόχειρες προσθήκες στις κατοικίες τους.

Η έκταση στην οποία χτίστηκε ο Συνοικισμός Κουντουριώτη απαλλοτριώθηκε έξη χρόνια μετά την κατασκευή του με την απόφαση 66109/2-8-1929  των Υπουργών Γεωργίας και Προνοίας & Αντιλήψεως «Περί απαλλοτριώσεως ιδιωτικών εκτάσεων κειμένων εν Αθήναις και εν τω προσφ. συνοικισμώ Εμπειρικείου Ασύλου (Κουντουριώτου) προς ανέγερσιν προσφυγικού Συνοικισμού» (ΦΕΚ 92 Β΄/21-8-1929, συνημμένο 1). Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η απαλλοτρίωση έγινε με σκοπό την αστική αποκατάσταση προσφύγων σε έκταση 20.740,87 τετρ. μέτρων η οποία ανήκει κατά κυριότητα στον Δήμο Αθηναίων και μεταβιβάζεται στο Δημόσιο «ελευθέρα παντός βάρους και εκνικήσεως τρίτου». Σημειώνεται επίσης ότι « Η αποζημίωσις των ιδιοκτητών κανονισθήσεται κατά τας διατάξεις των κειμένων νόμων». Δεν γνωρίζουμε αν έχει μεταγραφεί αυτή η πράξη και αν αποζημιωθεί ο Δήμος γι’ αυτή την αναγκαστική απαλλοτρίωση (Έχουμε ζητήσει από τον Δήμο να μας πληροφορήσει σχετικά. Συνημμένο 2).
Κατά τη δεκαετία του 1950 συντάχθηκε από το Γραφείο Δοξιάδη μελέτη για την κατάργηση των παραγκουπόλεων που είχαν δημιουργηθεί σε διάφορες περιοχές του Λεκανοπεδίου των Αθηνών μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονταν και αυτές της περιοχής Κουντουριώτικων –Αμπελοκήπων (συνημμένο 3).
Κατά τη δεκαετία του 1970 τα κτίρια του Προσφυγικού Συνοικισμού Κουντουριώτη κατεδαφίστηκαν με εξαίρεση το κτιριακό συγκρότημα το οποίο ζητούμε να χαρακτηριστεί νεότερο μνημείο. Το οικόπεδο αυτού, σύμφωνα με έγγραφο του Τμήματος Προνοίας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Πρόνοιας της Περιφέρειας Αττικής (συνημμένο 4 με σχεδιάγραμμα), «… παραχωρήθηκε με το αρ. Λ.Σ 24/3.10.44 οριστικό παραχωρητήριο  του τότε Υπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας (όπως αυτό διορθώθηκε με την αρ. Δ5/9713/3.6.70 απόφαση) στην ομόρρυθμο εμπορική εταιρεία  «Μ. Κεχαγιόγλου και Υιός»». (Έχουμε ζητήσει αντίγραφα των προαναφερόμενων αποφάσεων προκειμένου να διερευνήσουμε περαιτέρω το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Συνημμένο 5).
Με το από 27-2-1974 ΠΔ «Περί τροποποιήσεως του ρυμοτομικού σχεδίου Αθηνών» (ΦΕΚ 76Δ΄/1974, συνημμένο 6), το ενοποιημένο Ο.Τ. στο οποίο υπήρχε το βιοτεχνικό κτιριακό συγκρότημα το οποίο ζητούμε να κηρυχθεί και το δημοτικό σχολείο διαχωρίστηκε με πεζόδρομο σε δυο Ο.Τ. Αυτός ο πεζόδρομος, όπως φαίνεται στο σχεδιάγραμμα που ακολουθεί, το οποίο δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ μαζί με το ΠΔ της τροποποίησης, ρυμοτομεί τμήμα του κτιρίου. Παράλληλα με την τροποποίηση μετατοπίστηκε η οδός που βρίσκεται δυτικά του κτιρίου και χαρακτηρίστηκε πεζόδρομος. Έτσι τα Ο.Τ. ορθογωνίστηκαν. Αυτή η τροποποίηση φαίνεται ότι έγινε πρωτίστως για τη δημιουργία επαρκούς χώρου για την κατασκευή νέου σχολείου στο Ο.Τ. που υπήρχε ήδη το παλιό σχολείο.     

Σχεδιάγραμμα 1.   Τροποποίηση του σχεδίου πόλεως ΠΔ 27-2-1974.

Με το ΠΔ «Περί καθορισμού συντελεστών δομήσεως περιοχής Αθηνών» (ΦΕΚ 312Δ΄ /1978, συνημμένα 7 και 8) το Οικοδομικό Τετράγωνο 69023 ή 23 της περιοχής 69 του σχεδίου πόλεως Αθηνών, δηλαδή αυτό που περιλαμβάνει το οικόπεδο του κτιρίου το οποίο ζητούμε να κηρυχθεί, εντάχθηκε στη ζώνη V  για την οποία ορίστηκε μέγιστος Συντελεστής Δόμησης 3,00.  

Με το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας (Ν.1515/1985), η περιοχή των Κουντουριώτικων εντάχθηκε στις περιοχές που πρέπει να αναπλαστούν πολεοδομικά. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 15.2.5 του Ν.1515/1985 αναγράφεται:  
«Για την ποιοτική αναβάθμιση της πρωτεύουσας, προωθούνται οι πιο κάτω ποιοτικές παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας:
-….
-Η ανάπλαση παλιών προσφυγικών περιοχών όπως … Κουντουριώτικα» (συνημμένο 9).
Στο πλαίσιο της προεργασίας σύνταξης του Ρυθμιστικού Σχεδίου είχε ήδη συνταχθεί προμελέτη με πρόταση για την ανάπλαση της περιοχής.

Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αθηναίων (Απόφ. Αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ αριθ.255/454-1-1988/ΦΕΚ 80Δ΄/4-2-1988), το οποίο εξειδικεύει το Ρυθμιστικό Σχέδιο, αναφέρει στην παράγραφο Β.2.:
«Περιοχές Ανάπλασης. Προτείνονται σαν περιοχές ανάπλασης οι εξής υποβαθμισμένες περιοχές:
…..
δ) Κουντουριώτικα (Διαμέρισμα 7ο). Προτείνεται ειδική παρέμβαση για την ανάπλαση της περιοχής, η οποία βρίσκεται στη φάση των διαδικασιών των ενστάσεων. Προτείνεται επίσης στεγαστικό πρόγραμμα για την μετεγκατάσταση των κατοίκων των προσφυγικών πολυκατοικιών ενώ έχει ήδη προχωρήσει η οικονομοτεχνική μελέτη από τη ΔΕΠΟΣ» (συνημμένο 10).

Το 1989-90 εκπονήθηκε από τον Οργανισμό Αθήνας σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων προμελέτη της Ανάπλασης.
Image
Σχεδιάγραμμα 2.  Το εξώφυλλο της Προμελέτης Ανάπλασης που συντάχθηκε με συνεργασία Δήμου-Οργανισμού Αθήνας με το σχεδιάγραμμα της περιοχής ανάπλασης. Το όριό της σημειώνεται με έντονη διακεκομμένη γραμμή.

«Με την 31/1990 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων (βλέπε συνημμένο 11 σελ. 2-4) αποφάσισε ομόφωνα την «τροποποίηση του εγκεκριμένου Πολεοδομικού Σχεδίου των Αθηνών στα Ο.Τ 23-24-25-26-34-35 στην περιοχή 69 στα Κουντουριώτικα, όπως αναφέρεται στο με αριθ. 39818/11-5-90 έγγραφο…» Όπως προκύπτει από το με αρ. πρωτ. 39818/11-5-90 έγγραφο της Δ/νσης Σχεδίου Πόλεως και το σφραγισμένο διάγραμμα κλ. !:500 που συνοδεύει  την αριθ. 31/1990 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αθηναίων, οι προτεινόμενες τροποποιήσεις είναι οι εξής:
 1)    Κατάργηση των εξής οδών:

γ) του ανωνύμου πεζοδρόμου μεταξύ του Ο.Τ. 23 αφ’ ενός και 24 αφ’ ετέρου.
…..
4)  Ενοποίηση των Ο.Τ. 23, 24, 25, 26, 34 και 35,  με αποχαρακτηρισμό χώρων από οικοδομήσιμους και χαρακτηρισμό τους:
    α) Σε χώρο «Πολιτιστικού Κτιρίου και χώρο κοινοχρήστου πρασίνου» (Ο.Τ. 23 με στοιχεία Α1, Β1, Γ1, Δ1, Α1)».
Αυτή η πρόταση επαναλαμβάνεται και σε νεώτερη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα (βλέπε συνημμένο 11 σελ. 9):
«Η προτεινόμενη με την με αρ. 620/1991 πράξη του Δημοτικού Συμβουλίου τροποποίηση:
1)….
4) Καθορίζει χώρο Πολιτιστικού Κτιρίου και κοινοχρήστου πρασίνου με στοιχεία Α1, Β1, Γ1, Δ1, Α1 από οικοδομήσιμο σήμερα χώρο και εγκεκριμένο αλλά μη διανοιγμένο πεζόδρομο (Ο.Τ.23)».
Λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου η Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού πρότεινε τελικά προς το Κ.Σ.Χ.Ο.Π.:
«…
4) Καθορίζεται χώρος με στοιχεία Α1, Β1, Γ1, Δ1, Α1 ως χώρος Πνευματικού Κέντρου & θέση κτιρίου υπό τα στοιχεία 1,2,3,4,1 το οποίο είναι ήδη κατασκευασμένο,

6) Καταργείται πεζόδρομος μεταξύ των Ο.Τ. 23 και 24 ούτως ώστε να μη ρυμοτομήσει το προτεινόμενο κτίριο πολιτιστικών χρήσεων».
Στις παρατηρήσεις της Υπηρεσίας επί των προτάσεων του Δήμου σημειώνεται το εξής (βλέπε συνημμένο 11 σελ. 11):

laquo;4) Στο Ο.Τ. 23 και για την ιδιοκτησία των Σ. Κεχαγιόγλου, Η. Βεντουρή κ.λ.π. (στη συμβολή των οδών Τσόχα και Φιλήμωνος, όπως αναφέρεται στο (α) σχετικό, έχει υπογραφεί από τον Υφυπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. στις 4-5-1992 απόφαση με θέμα «Καθορισμός ως υπέργειου εστεγασμένου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων, ακινήτου που βρίσκεται εντός του ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Αθηναίων». Η ως άνω απόφαση δεν έχει ακόμα εκδοθεί σε Φ.Ε.Κ. (από πληροφορία της Δ/νσης Τοπογραφικών Εφαρμογών). Η Δ/νσή μας με το (δ) σχετικό έγγραφο διατύπωσε εκ νέου ερώτημα στον Δήμο. Με το (ε) σχετικό έγγραφό του ο Δήμος Αθηναίων – Δ/νση Σχεδίου Πόλεως- πληροφορεί τα εξής:
«α) Το Ο.Τ. 23, περ. 69, στα Κουντουριώτικα είναι μέρος της Δημοτικής έκτασης η οποία έχει αποτυπωθεί στο «Διάγραμμα Μπον από το 1917 και αποτελεί Δημοτική Ιδιοκτησία».».
Το Κ.Σ.Χ.Ο.Π. με την πράξη 291 κατά τη Συνεδρία 35 της 4-6-1993 «γνωμοδότησε ομόφωνα ότι συμφωνεί με την πρόταση της Διεύθυνσης όπως αυτή διατυπώνεται στην εισήγηση»  (συνημμένο 12).
«Στη συνέχεια το θέμα προωθήθηκε για Π/γμα και στάλθηκε για επεξεργασία στο ΣτΕ από το οποίο αποσύρθηκε προκειμένου να υιοθετηθεί από τον εν ενεργεία Υπουργό» (βλέπε συνημμένο 13  σελ. 2).
Μετά τη σύνταξη του σχεδίου Π.Δ. κατατέθηκαν στο ΥΠΕΧΩΔΕ από διάφορους ενδιαφερόμενους ιδιώτες και από τη ΔΕΠΟΣ, η οποία φερόταν ιδιοκτήτης εκτάσεως στην ευρύτερη περιοχή, διάφορα έγγραφα με παρατηρήσεις και ενστάσεις. Ειδικότερα φερόμενοι συνιδιοκτήτες του οικοπέδου με το κτίριο που προτείνουμε να κηρυχθεί κατέθεσαν στο ΚΣΧΟΠ αίτηση (Α.Π. Κ.Σ.Χ.Ο.Π.49/1463/23-4-1994) στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Οι αιτούντες τυγχάνουμε αδιαμφισβήτητοι και αποκλειστικοί συγκύριοι και συννομείς κατά ποσοστό 75% εξ αδιαιρέτου ενός ακινήτου επιφανείας 1.057 τμ. Κειμένου στην Αθήνα και επί της πρώην οδού Αρματολών και Κλεφτών και ήδη σήμερον Αναστασίου Τσόχα αρ. 43, στο οικοδομικό τετράγωνο 23, περιοχής 69 Δήμου Αθηναίων, δυνάμει της υπ’ αρ. πρ. 43119/43, 58200 και 58951/1944 από 03.10.1944 Αποφάσεως Υπουργείου Εθνικής Πρόνοιας και του Λ.Σ. 24/01.11.1945 παραχωρητηρίου του Υπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, όπως αυτό τροποποιήθηκε με τις Δ5/9713/03.06.1970 και Δ5/οικοθ.16991/25.09.1970 Αποφάσεις…» (βλέπε συνημμένο 14  σελ. 18).    
Το 1999, το ΥΠΕΧΩΔΕ προσπάθησε να προχωρήσει τη διαδικασία τροποποίησης του σχεδίου πόλεως. Συντάχθηκε σειρά υπηρεσιακών εισηγήσεων και προτάσεων και αντίστοιχες γνωμοδοτήσεις του ΚΣΧΟΠ.
Η πρόταση για το παλιό βιοτεχνικό κτιριακό συγκρότημα ήταν: «Στον χώρο του πολιτιστικού κτιρίου στο πρώην Ο.Τ. 23 προτείνεται να προωθηθεί το υπάρχον κτίριο για να κριθεί διατηρητέο χωρίς δυνατότητα επέκτασης» (βλέπε συνημμένο 13 σελ. 7)
Τελικά εκδόθηκε το από 1-3-2002 ΠΔ  (ΦΕΚ 222Δ΄/20-3-2002, συνημμένο 15) με το οποίο τροποποιήθηκε το σχέδιο πόλεως στην περιοχή.
Ειδικά το Ο.Τ. 23 ενοποιήθηκε με το Ο.Τ. 24 (βλέπε το Σχεδιάγραμμα 3 που ακολουθεί) και στο τμήμα που κατελάμβανε το Ο.Τ. 23 και ο καταργούμενος ενδιάμεσος πεζόδρομος ορίστηκαν: Χρήση Πολιτιστικών Λειτουργιών, Συντελεστής Δόμησης 0,80 και Ποσοστό Κάλυψης 50%.

Σχεδιάγραμμα 3. Οι τροποποιήσεις του σχεδίου πόλεως σύμφωνα με το από 1-3-2002 ΠΔ  (ΦΕΚ 222Δ΄/20-3-2002).

Φερόμενοι ιδιοκτήτες στην περιοχή που τροποποιήθηκε το Σχέδιο Πόλης (όχι οι φερόμενοι ιδιοκτήτες του οικοπέδου στο οποίο ευρίσκεται το κτιριακό συγκρότημα το οποίο ζητούμε να χαρακτηριστεί νεότερο μνημείο) κατέθεσαν στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης του από 1-3-2002 ΠΔ τροποποίησης του Σχεδίου Πόλης.
Το ΣτΕ, με τις 2264/2004 και 2556/2005 αποφάσεις (συνημμένα 16 και 17), ακύρωσε το από 1-3-2002 ΠΔ.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ οι πολεοδομικές ρυθμίσεις στην περιοχή πρέπει να γίνονται με τις διατάξεις περί αναπλάσεων (Ν.2508/1997 άρθρο 8 και επόμενα,  συνημμένο 18) επειδή η περιοχή είναι θεσμοθετημένη περιοχή ανάπλασης.  
Η περιοχή ανάπλασης οριοθετήθηκε κατ’ αρχάς με την απόφαση υπουργού ΠΕΧΩΔΕ 50777/8-12-2006 «Καθορισμός περιοχής ανάπλασης «Κουντουριώτικα» του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου δήμου Αθηναίων» (ΦΕΚ τ. 199 ΑΑΠΘ/28-12-2006, συνημμένα 19 και 20).
Όπως φαίνεται στο σχεδιάγραμμα 4 που ακολουθεί, το κτιριακό συγκρότημα το οποίο ζητούμε να χαρακτηριστεί νεότερο μνημείο βρίσκεται στο κέντρο της Περιοχής Ανάπλασης των Κουντουριώτικων.


Σχεδιάγραμμα 4. Οριοθέτηση Περιοχής ανάπλασης. Με μαύρο περίγραμμα σημειώνονται τα κατ’ αρχάς όρια της περιοχής ανάπλασης, σύμφωνα με την απόφαση υπουργού ΠΕΧΩΔΕ 50777/8-12-2006 «Καθορισμός περιοχής ανάπλασης «Κουντουριώτικα» του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου δήμου Αθηναίων» (ΦΕΚ τ. 199 ΑΑΠΘ/28-12-2006). Με πορτοκαλί περίγραμμα σημειώνεται το οικόπεδο με το κτιριακό συγκρότημα το οποίο προτείνουμε να χαρακτηριστεί νεότερο μνημείο.

 3.    Στοιχεία σχετικά με την κατασκευή του συνοικισμού, την κατασκευή και χρήση του βιοτεχνικού κτιριακού συγκροτήματος
 
Όπως αναφέρεται στην ιστορική κινηματογραφική ταινία του 1923 https://avarchives.icrc.org/Film/5434 :
-Η κατασκευή στην Αθήνα του πρώτου πρότυπου συνοικισμού για μόνιμη εγκατάσταση προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής, έγινε χάρη στα εμβάσματα που στάλθηκαν στον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Ναύαρχο Κουντουριώτη από τους Έλληνες της Αμερικής.
-Το μέλος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Διεθνούς Επιτροπής Βοηθείας στα παιδιά Barron de Reding Biberegg πήρε την πρωτοβουλία, σε συμφωνία με τον μηχανικό Poggio, για τη χωροθέτηση του συνοικισμού.
Στην ταινία διακρίνονται  ο Barron de Reding Biberegg και ο μηχανικός Poggio στην περιοχή που επέλεξαν για την ανοικοδόμηση του συνοικισμού.
Στην ταινία παρουσιάζονται διάφορες φάσεις της ανοικοδόμησης του Συνοικισμού.
Από τις ενδυμασίες των εργαζομένων οι οποίοι εμφανίζονται στην ταινία, μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι η κατασκευή του συνοικισμού πραγματοποιήθηκε με εργασία εργατοτεχνικού προσωπικού που προερχόταν από τους πρόσφυγες.

Το κτιριακό συγκρότημα το οποίο ζητούμε να χαρακτηριστεί νεότερο μνημείο, κατασκευάστηκε για να στεγάσει βιοτεχνικές δραστηριότητες γυναικών κατοίκων του προσφυγικού συνοικισμού (υφαντήριο).

Image
Αεροφωτογραφία 2 (απόσπασμα της αεροφωτογραφίας ΓΥΣ του 1939). Το κτιριακό συγκρότημα το οποίο ζητούμε να χαρακτηριστεί μνημείο.

Το πρώτο, κύριο κτίριο είναι ισόγειο μονώροφο εξωτερικών διαστάσεων περίπου 33Χ8 μέτρων και καταλαμβάνει το δυτικό τμήμα του οικοπέδου σε όλο το μήκος του. Διάκειται παράλληλα προς τη διάταξη των κατοικιών του συνοικισμού. Στην πρόσοψη προς την οδό Τσόχα υπάρχουν δυο συμμετρικά παράθυρα. Καλύπτεται από δίρριχτη στέγη στην οποία υπάρχουν δυο υπερυψωμένα τμήματα που λειτουργούν ως φεγγίτες για καλύτερο φυσικό φωτισμό του εσωτερικού χώρου του κτιρίου. Η τοιχοποιία είναι κατασκευασμένη με συνδυασμό αργολιθοδομής και τυποποιημένων συμπαγών τεχνητών κυβόλιθων, όπως φαίνεται στη φωτογραφία που ακολουθεί. Με όμοιους τυποποιημένους συμπαγείς τεχνητούς κυβόλιθους, έχουν χτιστεί και οι κατοικίες του Συνοικισμού (βλέπε το χτίσιμο των τοίχων των κατοικιών στην κινηματογραφική ταινία https://avarchives.icrc.org/Film/5434) Η πρόσοψη επί της οδού Τσόχα του κύριου κτιρίου του βιοτεχνικού Συγκροτήματος. Διακρίνεται ο τρόπος δόμησης των τοίχων από συνδυασμό αργολιθοδομής και  τυποποιημένων συμπαγών τεχνητών κυβόλιθων. Φαίνονται επίσης τα δυο συμμετρικά ανοίγματα (παράθυρα).

Στη ΝΑ γωνία του οικοπέδου διακρίνεται δεύτερο ισόγειο μονώροφο κτίριο που καλύπτεται και αυτό με δίρριχτη στέγη.     
Ο αύλειος χώρος του κτιρίου αποτελεί συμπληρωματικό λειτουργικό χώρο του κτιρίου και περιβάλλεται από υψηλό μανδρότοιχο με αποτέλεσμα να έχει χαρακτήρα εσωτερικής αυλής.
Στην ιστορική κινηματογραφική ταινία  https://avarchives.icrc.org/Film/5446 περιλαμβάνονται λήψεις από το εσωτερικό του κτιρίου που παρουσιάζουν γυναίκες πρόσφυγες να εργάζονται σε χειροκίνητους αργαλειούς.
Στην φωτογραφία που ακολουθεί φαίνεται ότι υπάρχει στο οικόπεδο του βιοτεχνικού συγκροτήματος και τρίτο κτίριο το οποίο διάκειται παράλληλα προς την οδό Τσόχα και το οποίο πρέπει να είναι μεταγενέστερο δυο πρώτων, κατασκευασμένο μετά το 1939.
 
Τα Κουντουριώτικα κατά τη δεκαετία του 1960. Με κόκκινο περίγραμμα σημειώνεται το βιοτεχνικό κτιριακό συγκρότημα του προσφυγικού Συνοικισμού Κουντουριώτη το οποίο προτείνουμε να κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Σήμερα το κτίριο στεγάζει νυκτερινό κέντρο διασκέδασης. Ο τρόπος με τον οποίο από χρήση μηχανουργείου κατέληξε να στεγάζει νυκτερινό κέντρο δεν έχει διευκρινιστεί.

Πρόκειται για το μοναδικό κτίριο του Συνοικισμού Κουντουριώτη, του πρώτου οργανωμένου συνοικισμού για μόνιμη στέγαση προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής, το οποίο διασώθηκε από την κατεδάφιση του Συνοικισμού η οποία πραγματοποιήθηκε κατά τη δεκαετία του 1970, κατά τη περίοδο της δικτατορίας.


 4.    Δράσεις του Συλλόγου για τη προστασία του βιοτεχνικού κτιριακού συγκροτήματος

Το ενδιαφέρον του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κέντρου Αμπελοκήπων για την ανάπλαση στα Κουντουριώτικα εκδηλώθηκε από την ίδρυση του Συλλόγου το 2001 με διάφορους τρόπους (συγκεντρώσεις, συνεντεύξεις τύπου, έγγραφα προς διάφορους αρμόδιους φορείς κλπ
Στη Διεύθυνση Δημοσίας Υγείας και Πρόνοιας της Περιφέρειας Αττικής καταθέσαμε την από 10 Ιουνίου 2005 αίτηση του Συλλόγου (συνημμένο 21) με την οποία ζητούσαμε πληροφορίες για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής συμπεριλαμβανομένου του βιομηχανικού συγκροτήματος το οποίο ζητούμε να χαρακτηριστεί νεότερο μνημείο. Η περιφέρεια απάντησε με το αρ. πρωτ. 11230/ 11-10-2005 έγγραφο (συνημμένο 4).
Καταθέσαμε προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, τον Δήμο Αθήνας, τον Οργανισμό Αθήνας και το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας το με αρ. πρωτ  208/14-9-2005 έγγραφό μας (συνημμένο 22) στο οποίο πήραμε απάντηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ (συνημμένο 23)
Η δράση μας είχε αποτέλεσμα να υποβληθούν κατά του Συλλόγου και μελών του μηνύσεις και αγωγές από καταπατητές τμημάτων της ευρύτερης περιοχής (συνημμένο 24). Η υπόθεση εκείνων των καταπατήσεων έφθασε μέχρι τον Άρειο Πάγο και τελικά ξεκαθαρίστηκε δικαστικά ότι οι εκτάσεις ανήκουν στον Δήμο (υπόθεση Γκιούλη).
Ιδιαίτερα για την προστασία του ιστορικού βιοτεχνικού κτιριακού συγκροτήματος το ενδιαφέρον του Συλλόγου εκδηλώθηκε ειδικότερα και με διάφορα έγγραφα προς πολλούς αρμόδιους αποδέκτες:
Με το με αρ. πρωτ. 213/2-11-2005 έγγραφό μας προς το Αστυνομικό τμήμα (συνημμένο 25) με το οποίο καταγγείλαμε αυθαίρετες εργασίες στο ακίνητο. Το αστυνομικό Τμήμα πραγματοποίησε έλεγχο την Κυριακή 6-11-2005 συνέλαβε ένα άτομο επειδή εκτελούσε εργασίες σε ημέρα αργίας και χωρίς άδεια το οποίο οδήγησε στον Εισαγγελέα (συνημμένο 26). Παράλληλα ειδοποίησε την Πολεοδομίας η οποία διέκοψε τις εργασίες με το από 16-11-2005 έγγραφό της και στη συνέχεια, μετά από αίτηση του φερόμενου ιδιοκτήτη Παπαδόπουλου Ευγένιου, δόθηκε δεκαήμερη προθεσμία για αποξήλωση των στεγάστρων (συνημμένο 27).
Στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και στο Γραφείο Υπουργού Πολιτισμού, καθώς και στην αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΕΧΩΔΕ και στο Γραφείο Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ καταθέσαμε αίτημα να ληφθούν μέτρα προστασίας από αυθαίρετες εργασίες που γίνονταν σε αυτό το κτίριο (συνημμένο 13). Στο αίτημα αυτό δεν μας δόθηκε απάντηση.
Αργότερα, το 2009, υποβάλαμε αίτημα προς τον Υπουργό Πολιτισμού (Αρ. Πρωτ. Γρ. Υπουργού 4887/21-12-2009) με το οποίο ζητήσαμε την «Κήρυξη διατηρητέου αυτού του παλαιού προσφυγικού κτίσματος» (συνημμένο  )  
Παράλληλα, επειδή εκείνη την περίοδο διαπιστώσαμε ότι γίνονταν αυθαίρετες εργασίες στο ακίνητο, καταθέσαμε σχετική καταγγελία στον Δήμο (Α.Π. …) και στο Αστυνομικό Τμήμα Αμπελοκήπων (….)  (συνημμένο  ) και εκδόθηκε (συνημμένο  )

 5.    Σημερινή κατάσταση του κτιριακού συγκροτήματος

Στο κτιριακό συγκρότημα έχουν γίνει διάφορες επεμβάσεις και προσθήκες για να ανταποκριθεί στις χρήσεις που του έχουν αποδώσει (μηχανουργείο και στη συνέχεια μέχρι και σήμερα νυκτερινό κέντρο).
Οι επεμβάσεις, εκτός από την προσθήκη του νεότερου κτίσματος κατά μήκος της οδού Τσόχα η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από το 1960, αφορούν σε προσθήκες στεγάστρων, δαπέδων, ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων (κλιματιστικές μονάδες, εξαερισμοί, φωτισμοί κλπ), ορθομαρμαρώσεων στην είσοδο, επιγραφών, κιγκλιδωμάτων, συρματοπλεγμάτων κλπ.
Παράλληλα οι προσόψεις του κτιρίου ταλαιπωρούνται βάναυσα από γκράφιτι.
Αυθαίρετες προσθήκες έχουν γίνει και στο τριγωνικό αδόμητο χώρο δυτικά του κτιριακού συγκροτήματος, που έχει προσαρτηθεί στο Ο.Τ. μετά την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου που έγινε με την από 27-2-1974 ΠΔ (ΦΕΚ 76Δ΄/1974).  
Epsilon;πεμβάσεις έχουν γίνει και στον άμεσο περιβάλλοντα χώρο του κτιριακού συγκροτήματος που σχετίζονται με τις γειτονικές χρήσεις, όπως είναι η πεζοδρόμηση της οδού Τιμολέοντος Φιλήμονος μεταξύ του κτιρίου και του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου, η πεζοδρόμηση και η δημιουργία παρτεριού στον κοινόχρηστο χώρο μεταξύ του κτιρίου και του 15ου Δημοτικού Σχολείου κ.α.
Επίσης έχουν τοποθετηθεί εγκαταστάσεις ρύθμισης της οδικής κυκλοφορίας, τηλεφωνικής υποδομής και φωτισμού.
 
Οι μικρασιατικές οργανώσεις διεκδικούν από τη δεκαετία του 1930 τη δημιουργία Μικρασιατικού Μουσείου. Το 2009 η Ένωση Σμυρναίων, δημοσιοποίησε πρόταση (συνημμένο ) για τη δημιουργία του Μουσείου του Ελληνισμού της Ανατολής στις προσφυγικές πολυκατοικίες της λεωφόρου Αλεξάνδρας και στην ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο της πρότασης, το βιοτεχνικό κτίριο του συνοικισμού Κουντουριώτη θα στεγάσει περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου. Η πρόταση αυτή κατατέθηκε στα συναρμόδια υπουργεία Πολιτισμού και ΥΠΕΧΩΔΕ και στον Δήμο και μέσω της ιστοσελίδας της Ενώσεως Σμυρναίων και με διάφορους άλλους τρόπους, συγκεντρώθηκαν χιλιάδες υπογραφές υποστήριξης της δημιουργίας του Μουσείου.  
Η πρόταση υποστηρίζεται από πολλές μικρασιατικές-προσφυγικές οργανώσεις.
Η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (Ο.Π.Σ.Ε.), παρουσίασε την πρόταση συμπληρωμένη και εξειδικευμένη (συνημμένο ) σε ημερίδα που οργάνωσε τον Σεπτέμβριο 2017 στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών, στην οδό Δημητρίου Σούτσου στους Αμπελοκήπους στο πλαίσιο των καθιερωμένων εκδηλώσεων μνήμης για τη Γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού που πραγματοποιούνται κάθε Σεπτέμβριο υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής.

  Η πρόταση της Ενώσεως Σμυρναίων εντάσσει στο Μουσείο:
1. Μέρος του συγκροτήματος των προσφυγικών πολυκατοικιών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας
2. Μικρό παλιό ξύλινο κιόσκι
3. Το βιοτεχνικό συγκρότημα του Συνοικισμού Κουντουριώτη το οποίο ζητούμε να κηρυχθεί
4. Τον παλιό κινηματογράφο Αρζεντίνα, που δεν λειτουργεί  
5. Ναό ομοίωμα μικρού χαρακτηριστικού μικρασιατικού ναού που προτείνουμε να κατασκευαστεί σε οικόπεδο της Εκκλησίας της Ελλάδος (προσθήκη στην αρχική πρόταση).


Η απόδοση σημαντικού τμήματος του συγκροτήματος των προσφυγικών πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας για τη στέγαση του Μουσείου έχει ήδη ανακοινωθεί από την Περιφέρεια Αττικής η οποία είναι ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου μέρους των διαμερισμάτων των πολυκατοικιών (συνημμένο ) και η οποία συντάσσει μελέτη για την αποκατάσταση του συγκροτήματος.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τον Μάιο 2017 ότι θα προχωρήσει η ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής (συνημμένο ). Για την υλοποίηση της πρότασης θα συσταθεί η «ΑΝΑΠΛΑΣΗ Α.Ε.» εταιρεία του δημοσίου της οποίας το σχέδιο του καταστατικού δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα (συνημμένο ).
Επομένως, το ζήτημα της προστασίας και της ανάδειξης το παλιού βιοτεχνικού κτιρίου του προσφυγικού συνοικισμού Κουντουριώτη, το οποίο ευρίσκεται σε κεντροβαρικό σημείο της περιοχής ανάπλασης των Κουντουριώτικων τίθεται σήμερα επιτακτικά στο προσκήνιο. Η κήρυξη αυτού κτιρίου ως ιστορικού διατηρητέου είναι προϋπόθεση για την προστασία, αποκατάσταση, ανάδειξη και επανάχρησή του ως μέρους του Μουσείου του Ελληνισμού της Ανατολής.

 7.    Πρόταση προστασίας
Σύμφωνα με το άρθρο 6 του Ν. 3028/2002 «Για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς» (ΦΕΚ 153Α΄/28-6-2002):  
«1. Στα ακίνητα μνημεία περιλαμβάνονται:
……..
γ. Τα νεότερα πολιτιστικά αγαθά που ανάγονται στην περίοδο των εκάστοτε τελευταίων εκατό ετών και χαρακτηρίζονται μνημεία λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, πολεοδομικής, κοινωνικής, εθνολογικής, λαογραφικής, τεχνικής, βιομηχανικής ή εν γένει ιστορικής, καλλιτεχνικής ή επιστημονικής σημασίας τους».
Με βάση τα στοιχεία και την ανάλυση που έχει προηγηθεί στην παρούσα έκθεση, το Βιοτεχνικό Συγκρότημα του Προσφυγικού Συνοικισμού Κουντουριώτη συγκεντρώνει σε μεγάλο βαθμό τα απαιτούμενα κριτήρια για να χαρακτηριστεί νεότερο μνημείο.
Συγκεκριμένα:
1.Είναι το μοναδικό κτίριο του ιστορικού πρώτου πρότυπου συνοικισμού για μόνιμη στέγαση προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής, του Συνοικισμού Κουντουριώτη, το οποίο δεν κατεδαφίστηκε.
2.Το κτίριο, όπως και όλος ο Συνοικισμός κατασκευάστηκε με την εργασία των ίδιων των προσφύγων.
3. Στο κτίριο εργαζόντουσαν οι γυναίκες του Συνοικισμού.
4. Είναι από τα λίγα κτίρια που κατασκευάστηκαν για να εργαστούν σε αυτά οι πρόσφυγες που σώζεται μέχρι σήμερα.
 
Σύμφωνα με το άρθρο 3. 2. Του Ν. 3028/2002  «Η προστασία των μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων περιλαμβάνεται στους στόχους οποιουδήποτε επιπέδου χωροταξικού, αναπτυξιακού, περιβαλλοντικού και πολεοδομικού σχεδιασμού ή σχεδίων ισοδύναμου αποτελέσματος ή υποκατάστατών τους».
Όπως αναφέραμε στις προηγούμενες παραγράφους, η μελέτη της Ανάπλασης στα Κουντουριώτικα, που αποτελεί διαδικασία πολεοδομικού σχεδιασμού, βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη. Έχει ήδη οριοθετηθεί κατ’ αρχάς η περιοχή ανάπλασης στην οποία περιλαμβάνεται το σύνολο της έκτασης που κατελάμβανε ο Προσφυγικός Συνοικισμός Κουντουριώτη, το Συγκρότημα των Προσφυγικών Πολυκατοικιών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, το οποίο έχει κηρυχθεί ιστορικό μνημείο, καθώς και χώροι που κατελάμβαναν προσφυγικές παραγκουπόλεις.
Επομένως, η μικρασιατική μνήμη είναι πανταχού παρούσα στον χώρο της Ανάπλασης η οποία, όχι τυχαία, έχει ονομαστεί Ανάπλαση Κουντουριώτικων.

Η προτεινόμενη αξιοποίηση αυτού του κτιριακού συγκροτήματος για τη στέγαση περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου του Ελληνισμού της Ανατολής αποτελεί θετική προοπτική και συμβάλει ιδιαίτερα στον χαρακτηρισμό αυτού του κτιριακού συγκροτήματος ως νεότερου μνημείου.
 
Επομένως, λαμβάνοντας υπόψη την προηγούμενη έρευνα και τεκμηρίωση επιβάλλεται ο χαρακτηρισμός και η προστασία ως νεότερου μνημείου του Βιοτεχνικού Συγκροτήματος του Προσφυγικού Συνοικισμού Κουντουριώτη και στο πλαίσιο της Ανάπλασης αυτό το κτιριακό συγκρότημα μπορεί να αποκατασταθεί με στόχο να χρησιμοποιηθεί ως τμήμα του Μουσείου του Ελληνισμού της Ανατολής.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΒΑΣ. ΣΟΦΙΑΣ

Αθήνα 19-2-2018
Κύριε Δήμαρχε και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, σε απόσταση αναπνοής από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, σε κτίριο που καταλαμβάνει σχεδόν ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο μέσα στον πυκνό αστικό ιστό ετοιμάζεται να ανοίξει μεγάλο πολυκατάστημα.
Κάθε εχέφρων άνθρωπος αντιλαμβάνεται ότι μια εμπορική χρήση, που εξυπηρετεί όχι τη συνοικία αλλά ευρύτερα το Πολεοδομικό Συγκρότημα της Πρωτεύουσας και που προσελκύει μεγάλο αριθμό ιδιωτικών και επαγγελματικών αυτοκινήτων, έρχεται σε σύγκρουση με τη λειτουργία του ιστορικού νοσοκομείου, και υποβαθμίζει τη πυκνοδομημένη, πολυάνθρωπη αλλά ήσυχη γειτονιά του Ιπποκράτειου.
Ο Σύλλογος θα περιοριζόταν σε ατελέσφορες διαμαρτυρίες προς τον Δήμο και προς κάθε «αρμόδιο» αν η υπόθεση αυτή δεν ερχόταν να προστεθεί σε σειρά αυθαιρεσιών που οδήγησαν στην κατασκευή αυτού του κτιρίου και στη προσπάθεια εγκατάστασης χρήσεων αντίθετων όχι απλά με την κοινή λογική, αντίθετων όχι μόνο με τα συμφέροντα των κατοίκων και την επιστημονική δεοντολογία, αλλά αντίθετων και με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις. 
Το ιστορικό της υπόθεσης είναι χαρακτηριστικό του πώς «χτίστηκαν» οι Αμπελόκηποι κατά τις τελευταίες δεκαετίες και διδακτικό για τον ρόλο του Δήμου και όχι μόνο:
Το οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων, στο οποίο αργότερα κατασκευάστηκε το κτίριο, θα μετατρεπόταν σε χώρο πρασίνου στο πλαίσιο της δημιουργίας δικτύου χώρων πρασίνου στην πρωτεύουσα εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, όπως είχε ανακοινωθεί από την τότε κυβέρνηση. Η απόφαση σχετιζόταν με τη θέση του ακινήτου στην κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου Δρόμου και στον «Ολυμπιακό Δακτύλιο» της Πρωτεύουσας.
Η προοπτική αυτή μας είχε χαροποιήσει ιδιαίτερα γιατί αυτός ο χώρος πρασίνου θα έδινε ανάσα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και σε ολόκληρη τη συνοικία.  Πολύ σύντομα, όμως, αντιληφθήκαμε ότι αυτά θα έμεναν μόνο ανακοινώσεις εντυπωσιασμού και εξαπάτησης. Η ιδιοκτήτρια Εθνική Τράπεζα έσπευσε τότε να πουλήσει το οικόπεδο σε ιδιωτική εταιρεία η οποία, με δανειοδότηση από την ίδια τράπεζα, ξεκίνησε την κατασκευή τεράστιου κτιριακού συγκροτήματος πολυώροφου υπόγειου σταθμού στάθμευσης αυτοκινήτων, μούλτιπλεξ 11 κινηματογράφων και άλλων εμπορικών χρήσεων.
Με τη συμπαράσταση πολλών γειτόνων ξεκίνησε ο Σύλλογος αγώνα για να επιβληθεί η νομιμότητα στην ανέγερση και στις χρήσεις του κτιρίου  (ο δήμος είχε φροντίσει να το εφοδιάσει με άδεια δόμησης (αρ. ……….. )και όχι μόνο). Η προσφυγή μας στο ΣτΕ οδήγησε στην ακύρωση της οικοδομικής άδειας (απόφαση ΣτΕ αρ.        /2004).
Όμως ο Δήμος δεν φρόντισε να εφαρμοστεί η απόφαση και με προσφυγή του Συλλόγου στο Τριμελές Συμβούλιο του ΣτΕ, ο Δήμος υποχρεώθηκε να καταβάλει στον Σύλλογο πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.
Ο Δήμος εξέδωσε στη συνέχεια νέα οικοδομική άδεια για το κτίριο. Τις τεκμηριωμένες ενστάσεις μας γι’ αυτή την οικοδομική άδεια τις καταθέσαμε στην αρμόδια αντιδήμαρχο (α.π.       )χωρίς να πάρουμε ποτέ απάντηση.
Το κτίριο παρέμενε αχρησιμοποίητο  για πολλά χρόνια. Πρόσφατα διαπιστώσαμε ότι ο δήμος εξέδωσε νέα άδεια για τροποποιήσεις και αλλαγές στις χρήσεις του κτιρίου (αρ.     ) και προ ημερών μάθαμε μέσω ανακοινώσεων στον τύπο και από επιγραφές που αναρτήθηκαν στο κτίριο ότι προβλέπεται να λειτουργήσει πολυκατάστημα.

Κ. Δήμαρχε και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι  
Η συσσώρευση στους Αμπελοκήπους λειτουργιών επιπέδου Χώρας και Περιφέρειας (7 Υπουργεία, Δικαστήρια, Νοσοκομεία, ΓΑΔΑ κλπ) και εμπορικών χρήσεων υπερτοπικής σημασίας, σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου και του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Αθήνας, αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία υποβάθμισης της συνοικίας μας.
Ειδικότερα, στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας ισχύουν και αυστηροί περιορισμοί χρήσεων, χάρη στους οποίους η Λεωφόρος έχει διατηρήσει τον χαρακτήρα της. Παρ’ όλο που εξ αιτίας και αυτών των περιορισμών ακυρώθηκε η αρχική άδεια δόμησης του κτιρίου, σήμερα επαναλαμβάνεται το ίδιο σενάριο: Επιδιώκεται η εγκατάσταση χρήσης που δεν επιτρέπεται ούτε από τους περιορισμούς χρήσεων της Βασιλίσσης Σοφίας ούτε από το αναθεωρημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.  
Ο Σύλλογος μας αγωνίζεται με κάθε μέσο να αναδείξει τα προβλήματα των Αμπελοκήπων και να περιορίσει της αρνητικές επιπτώσεις στη ποιότητα ζωής και δεν προτίθεται να ανεχθεί την παραπέρα υποβάθμιση της συνοικίας όταν γίνεται κατά παράβαση της νομοθεσία.

Ζητούμε από τον Δήμο,
να μη προχωρήσει σε εγκρίσεις λειτουργίας πολυκαταστήματος στη συγκεκριμένη θέση και να επανεξετάσει τις άδειες που έχουν εκδοθεί από τις Υπηρεσίες του, λαμβάνοντας υπόψη,  με τη δέουσα αυστηρότητα, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
Σε αυτή τη βάση είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνεργασία.

Για το Δ.Σ.
   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                     Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Phi;ΑΙΔΩΝ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ                            ΜΥΡΤΩ ΚΟΡΑΗ

 

ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ

 

Την κάθετη αντίθεσή τους στη χωροθέτηση του γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Μητροπολιτκό Πάρκο Γουδή, διατύπωσαν με κοινή ανακοίνωσή τους ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών, ο Τομέας Πολεοδομίας και Χωροταξίας του ΕΜΠ, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, η Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η Επιστημονική Εταιρεία Δικαίου Πολεοδομίας και Χωροταξίας και το WWF Ελλάς.

 

Οι πανεπιστημιακοί, επιστημονικοί και περιβαλλοντικοί φορείς καλούν την Πολιτεία να αποσύρει την πρόταση χωροθέτησης του γηπέδου ΠΑΟ στο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, τεκμηριώνοντας την θέση τους με βάση τα εξής τέσσερα σημεία:

• Η ιδέα δημιουργίας μητροπολιτικών πάρκων υψηλού πρασίνου που συνδέει τους προστατευόμενους ορεινούς όγκους με τον αστικό ιστό μέσω "ζωνών διείσδυσης" του πρασίνου στην πόλη, είναι στοιχειώδης αρχή της “συμπαγούς πόλης”, αρχή που συνιστά βασική στρατηγική της οικιστικής πολιτικής, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο (Εθνικό Χωροταξικό/2008).

• Το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή έχει θεσμοθετηθεί με τον Ν.732/1977, βάσει του οποίου παραχωρείται μέρος του στους Δήμους Ζωγράφου, Αθηναίων και Χολαργού/Παπάγου, και μάλιστα “με σκοπό την δημιουργία χώρου πρασίνου (άλσους)”. Εντάσσεται από το 1979 στην περιοχή προστασίας του Υμηττού και στο “δίκτυο υπερτοπικών πόλων πρασίνου ήπιας αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού” του ΡΣΑ/85. Η τελική του θεσμοθέτηση έγινε με νέο ΠΔ προστασίας Υμηττού το 2011 (ΦΕΚ 187/Δ/2011, Αρ 4) από τον Οργανισμό Αθήνας, μετά από ερευνητικά προγράμματα των Αρχιτεκτονικών Σχολών του ΕΜΠ και του Πανεπιστημίου Θράκης. Το ΠΔ προσδιορίζει με σαφήνεια τις επιτρεπόμενες χρήσεις διακρίνοντας τον πυρήνα του Πάρκου από την περιμετρική ζώνη στην οποία επιτρέπονται οι υφιστάμενες κοινωφελείς χρήσεις (πολιτισμού και περίθαλψης) και διοίκηση.

• Η χωροθέτηση μιας μεγάλης αθλητικής μονάδας, με συνοδευτικές χρήσεις εμπορίου και αναψυχής, όπως και με τις τεράστιες απαιτήσεις κίνησης και στάθμευσης αυτοκινήτων, δεν μπορεί παρά να έρθει σε αντίθεση τόσο με τον χαρακτήρα του πάρκου ως τόπου υψηλού πρασίνου, όσο και με τα τέσσερα νοσοκομεία της περιμετρικής ζώνης του. Επιπλέον, επιβαρύνει κυκλοφοριακά αλλά και περιβαλλοντικά τις όμορες περιοχές κατοικίας Παπάγου, Χολαργού και Ζωγράφου.

• Αντίθετα, η χωροθέτηση του γηπέδου του ΠΑΟ στον Βοτανικό που έχει θεσμοθετηθεί ως “διπλή ανάπλαση” προβλέποντας την κατεδάφιση του γηπέδου στην λεωφ. Αλεξάνδρας (χωρίς την υπογειοποίησή της) έχει ενταχθεί στο ΡΣΑ και λύνει το πρόβλημα. Πρόκειται για ένα σύνθετο έργο στην εφαρμογή του οποίου οφείλουν να επικεντρωθούν ο Δήμος Αθηναίων, η Περιφέρεια Αττικής και το ΥΠΕΝ.

 

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ  ΑΣΤΡΟΝ

Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων αποφάσισε υπέρ της διατήρησης του κελύφους του «Άστρον»

Έκρινε πως εκπροσωπεί τη γενιά των μεταπολεμικών κινηματογράφων και αποτελεί έργο επώνυμης αρχιτεκτονικής

Για τέταρτη φορά ο ιστορικός κινηματογράφος «Άστρον» τέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, που σήμερα γνωμοδότησε υπέρ της διατήρησης του κελύφους του κτιρίου.
Είχαν προηγηθεί άλλες τρεις συνεδριάσεις επί του θέματος τα τελευταία έξι χρόνια. Τον Ιούλιο του 2011, τα μέλη του Συμβουλίου μοιράστηκαν στα δύο και η αρνητική γνωμοδότηση προέκυψε από τη διπλή ψήφο του προέδρου.
Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους το ζήτημα αναπέμφθηκε και επανεξετάστηκε, έπειτα από αυτοψία και τα μέλη έκριναν κατά πλειοψηφία ότι δεν πρέπει να χαρακτηριστεί. Ωστόσο, μετά την παρέλευση ενός έτους χωρίς να εκδοθεί σχετική απόφαση από τον τότε υπουργό Πολιτισμού, το θέμα εισήχθη για τρίτη φορά, τον Σεπτέμβριο του 2013 και το ΚΣΝΜ κήρυξε κατά πλειοψηφία τον κινηματογράφο ως διατηρητέο μνημείο.

Νίκη "στα σημεία". ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ και θέλουμε τη στήριξή σας.

ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟ "ΑΣΤΡΟΝ"
Νέα συμπληρωματική έκθεση υπέρ χαρακτηρισμού του κτηρίου και της χρήσης του κινηματογράφου "ΑΣΤΡΟΝ', επί της Λεωφόρου Κηφισίας 37, συνέταξε το αρμόδιο Τμήμα Προστασίας Νεωτέρων Μνημείων Του Υπουργείου Πολιτισμού (βλέπε τη τελική πρόταση που δημοσιεύουμε). Αυτή τη φορά, εκτός από τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, ελπίζουμε στην υπογραφή και της αναγκαίας υπουργικής απόφασης κάτι που, παρά τις θετικές γνωμοδοτήσεις δεν εί...χε γίνει μέχρι σήμερα.
Θυμίζουμε ότι ο Σύλλογος είχε καταθέσει φάκελο από το 2009 για τον χαρακτηρισμό και την προστασία του "ΑΣΤΡΟΝ" και για τη δημιουργία ενός πόλου πολιτισμού στο κέντρο των Αμπελοκήπων που θα περιλαμβάνει το "ΑΣΤΡΟΝ", τον θερινό κινηματογράφο "ΕΛΛΗΝΙΣ" και πρότεινε οι ενδιάμεσοι αδόμητοι χώροι να μετατραπούν σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου. Μαζί με τη MONUMENTA, είχε δημοσιοποιήσει ευρύτατα το θέμα και είχε εξασφαλίσει την υποστήριξη του Δήμου (βλέπε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που δημοσιεύουμε) και των επιστημονικών-επαγγελματικών οργανώσεων του χώρου του κινηματογράφου, των Αρχιτεκτόνων κλπ.
Πρόσφατα, τον Δεκέμβριο 2016, οργανώσαμε ανοικτή εκδήλωση για το "ΑΣΤΡΟΝ" για να επαναφέρουμε το θέμα στην επικαιρότητα (βλέπε την αφίσα μας).
Είμαστε σε εγρήγορση και θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο την υπόθεση ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες κήρυξης και να υλοποιηθούν οι προτάσεις μας. Ζητάμε τη υποστήριξη όλων.

 

 

 

 

 

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΣΤΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΤΗΣ Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΙΚΩΝ

Η παραχώρηση στην Περιφέρεια Αττικής 177 διαμερισμάτων του Δημοσίου στο Συγκρότημα Προσφυγικών Πολυκατοικιών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας είναι σημαντικό πρώτο βήμα για την προστασία και ανάδειξη αυτού του κηρυγμένου ιστορικού μνημείου που είναι εγκαταλειμμένο από την Πολιτεία, ανοιχτή πληγή στο σώμα της πόλης.
Η ανάδειξη του Συγκροτήματος οφείλει να γίνει στο πλαίσιο της Ανάπλασης των Κουντουριώτικων που προβλέπεται από το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας.

Η Περιοχή Ανάπλασης των Κουντουριώτικων αφορά μια ευρύτερη περιοχή των Αμπελοκήπων η οποία, εκτός από το Συγκρότημα των Προσφυγικών Πολυκατοικιών της Λεωφ. Αλεξάνδρας, περιλαμβάνει το συγκρότημα προσφυγικών πολυκατοικιών «Στέγη Πατρίδος» στην περιφερειακή οδό του Λυκαβηττού, τα νοσοκομεία «Άγιος Σάββας» και «Ελπίς», τον Άρειο Πάγο, το Εφετείο, το Πρωτοδικείο και το Ειρηνοδικείο, το γήπεδο του ΠΑΟ, πολλά σχολεία, πλατείες, χώρους πρασίνου, παιδικές χαρές, δημοτικούς αθλητικούς χώρους, κατοικίες και πολυκατοικίες. Καταλαμβάνει επίσης αδόμητους χώρους στους οποίους υπήρχε ο πρώτος συνοικισμός Μικρασιατών προσφύγων, τα Κουντουριώτικα, που εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Λάζαρος Κουντουριώτης το 1923. Από το όνομα του συνοικισμού πήρε την ονομασία της η Περιοχή Ανάπλασης.
Η Περιοχή Ανάπλασης εκτείνεται από την περιφερειακή οδό του Λυκαβηττού, προς νότο, μέχρι την οδό Κεδρηνού, προς βορρά.
Μεγάλο μέρος της ανήκει στο Δημοτικό Κτήμα Αμπελοκήπων, που είχε αγοραστεί από τον Δήμο τον 19ο αιώνα, όταν οι Αμπελόκηποι ήσαν εξοχή της Πρωτεύουσας. Σταδιακά, μεγάλα τμήματά του Δημοτικού Κτήματος διατέθηκαν ή παραχωρήθηκαν κατά χρήση για διάφορες κοινωφελείς εγκαταστάσεις. Όμως, σημαντικά τμήματα ανήκουν και σήμερα στον Δήμο.
Η Περιοχή Ανάπλασης βρίσκεται στον αυχένα μεταξύ του Λυκαβηττού και των Τουρκοβουνίων, στον υδροκρίτη των λεκανών Κηφισού και Ιλισού. Γεωγραφικά- γεωμορφολογικά καταλαμβάνει καίριο χώρο στο κέντρο του Λεκανοπεδίου της Αθήνας. Η ανάπλασή της θα επηρεάσει την ευρύτερη περιοχή και ολόκληρο το Λεκανοπέδιο.
Πολεοδομικά η Περιοχή Ανάπλασης των είναι υποβαθμισμένη και συνορεύει με περιοχές πολυκατοικιών και κεντρικών λειτουργιών (γραφεία, δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα κλπ) που έχουν υποβαθμιστεί.

Οι μελέτες
Στις αρχές της δεκαετίας 1980 συντάχθηκε προμελέτη για την Ανάπλαση των Κουντουριώτικων παράλληλα με τη σύνταξη του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας από το Υπουργείο Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος.
Το 1985 θεσμοθετήθηκε το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας και η περιοχή των Κουντουριώτικων, ως υποβαθμισμένη, εντάχθηκε στις περιοχές πολεοδομικής ανάπλασης.
Το 1988 εγκρίθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου Αθηναίων.
Το 1989-1990 ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και ο Δήμος Αθηναίων, συντάξανε προμελέτη της Ανάπλασης των Κουντουριώτικων.
Αυτές οι πρώτες προσπάθειες δεν ολοκληρώθηκαν.

30 χρόνια αρνητικών ενεργειών
Από τότε η Περιοχή Ανάπλασης των Κουντουριώτικων και η ευρύτερη περιοχή εξελίχθηκαν αρνητικά με κύρια χαρακτηριστικά την υπερδόμηση, την οικοδόμηση πολλών χώρων που προορίζονταν για κοινόχρηστο πράσινο και την πλήρη εγκατάλειψη των υπαρχόντων κοινόχρηστων ή ελεύθερων χώρων. Παράλληλα, οι προσπάθειες πολεοδομικού σχεδιασμού και οργάνωσης έμειναν ημιτελείς ή δεν εφαρμόστηκαν:

-Κατασκευάστηκε το Εφετείο και, σε χώρο που προοριζόταν για πάρκο, το Πρωτοδικείο, το Ειρηνοδικείο και υπόγειος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, που χρησιμεύει ως αποθήκη.
- Κατασκευάστηκε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και οι νεώτερες επεκτάσεις του.
- Επεκτάθηκε η Αμερικανική Πρεσβεία σε έκταση που προοριζόταν να γίνει χώρος πρασίνου.
-Οικοδομήθηκε το κτήμα Θων με κτίρια γραφείων και καταστημάτων ενώ προοριζόταν για χώρος πρασίνου-πλατεία στο κέντρο του 7ου Διαμερίσματος του Δήμου.
- Οικοδομήθηκε οικόπεδο, δίπλα στο Ιπποκράτειο, που θα γινόταν πράσινο στο πλαίσιο των παρεμβάσεων στην Αθήνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
-Κατασκευάστηκαν δυο σταθμοί του Μετρό που εξυπηρετούν την περιοχή Ανάπλασης, οι σταθμοί «Αμπελόκηποι» και «Μέγαρο Μουσικής».
- Κατασκευάστηκε πολυκατοικία δίπλα στην περιφερειακή οδό του Λυκαβηττού, που δυσκολεύει τη σύνδεση της περιοχής ανάπλασης με το άλσος του Λυκαβηττού.
-Η έλλειψη ζώνης προστασίας του βυζαντινού μνημείου των Αγίων Πάντων επέτρεψε την ανέγερση πολυώροφου κτιρίου που εγκλώβισε τον ναό και κατέστρεψε τα παμπάλαια κυπαρίσσια του προαυλίου.
-Επιδιώχθηκε η δημιουργία κοινόχρηστου χώρου πρασίνου σε τμήμα της Περιοχής Ανάπλασης με τροποποίηση του Σχεδίου Πόλεως που ακυρώθηκε από το ΣτΕ διότι δεν έγινε στο πλαίσιο του σχεδιασμού της Ανάπλασης.
-Κηρύχθηκε ιστορικό μνημείο το Συγκρότημα των Προσφυγικών Πολυκατοικιών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
-Επιδιώχθηκε η δημιουργία ποδοσφαιρικού γηπέδου με διπλάσια χωρητικότητα θεατών. Η κατασκευή του προϋπέθετε την κατεδάφιση σχολείων, προσφυγικών πολυκατοικιών και υπογειοποίηση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, επάνω από την οποία θα εκτεινόταν το γήπεδο. Η αντίδραση των κατοίκων, φορέων της περιοχής, μεταξύ αυτών του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κέντρου Αμπελοκήπων, και επιστημονικών φορέων και η προσφυγή στο ΣτΕ κατά της μη κήρυξης ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου του συνόλου του Συγκροτήματος των Προσφυγικών Πολυκατοικιών, απέτρεψαν την υλοποίηση των καταστροφικών σχεδίων και οδήγησαν στην κήρυξη του Συγκροτήματος των Προσφυγικών Πολυκατοικιών ιστορικού διατηρητέου μνημείου.
-Εγκρίθηκε και άρχισε να υλοποιείται η «Διπλή Ανάπλαση». Ο χώρος του γηπέδου χαρακτηρίστηκε χώρος πρασίνου. Η «Διπλή Ανάπλαση» πρέπει να προσαρμοστεί σε αποφάσεις του ΣτΕ. Γι’ αυτό δόθηκε παράταση για την απομάκρυνση του γηπέδου.

Η ευρύτερη περιοχή οικοδομήθηκε σε πολύ μεγάλο ποσοστό και το κτιριακό απόθεμα, πολυκατοικίες των δεκαετιών 1960-1970, έχει υποβαθμιστεί.
-Η κοινωνική σύνθεση στην ευρύτερη περιοχή έχει αλλάξει. Μεγάλο ποσοστό νέων που μεγάλωσαν στην περιοχή κατά τις δεκαετίες 1970-1990, όταν δημιουργούν οικογένεια, μετοικούν σε προάστια. Σημαντικό ποσοστό των νέων κατοίκων είναι αλλοδαποί οικονομικοί μετανάστες.
-Δημόσιες υπηρεσίες, υπουργεία, και ιδιωτικά γραφεία άρχισαν να διαχέονται στην ευρύτερη περιοχή δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα.
-Στις Προσφυγικές Πολυκατοικίες της Λ. Αλεξάνδρας τα διαμερίσματα του Δημοσίου καταλήφθηκαν από οικονομικούς μετανάστες και άλλους επιτείνοντας την υποβάθμιση του Συγκροτήματος.
-Το μοναδικό κτίσμα του Συνοικισμού Κουντουριώτη που διασώθηκε, μετατράπηκε σε νυκτερινό κέντρο με αυθαίρετες προσθήκες κλπ.
- Τμήματα δημοτικής γης καταλήφθηκαν από ιδιώτες που τα εκμεταλλεύονται. Δικαστικές αποφάσεις αποβολής καταπατητών και δικαστική πραγματογνωμοσύνη για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ανοίγουν το δρόμο στον Δήμο για την αποβολή όλων των καταπατητών.
-Επιδιώχθηκε η ανέγερση μεγάλου κτιρίου με πολυώροφο υπόγειο χώρο στάθμευσης στη Σεβαστοπούλειο Σχολή. Μετά από διαμαρτυρίες ο Δήμος αντέδρασε στις βλέψεις του Συλλόγου προς Διάδοση Ωφελίμων Βιβλίων, στον οποίο είχε παραχωρήσει τη χρήση του γηπέδου. Μέρος της Σχολής κηρύχθηκε ιστορικό μνημείο. Εκκρεμούν δίκες για τη δόμηση, τη χρήση και το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Ένας χρήσιμος απολογισμός
Στις αρνητικές επεμβάσεις στην περιοχή ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων αντέδρασε με κάθε μέσο, με κινητοποιήσεις, διαμαρτυρίες, έγγραφα, προτάσεις, παραστάσεις κλπ. Σπάνια μέχρι σήμερα μπόρεσε να ανατρέψει τις επιλογές και τους στόχους ιδιοτελών συμφερόντων. Ακόμη και όταν η δικαιοσύνη μας δικαίωνε, οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες σε αγαστή σύμπραξη με τη διοίκηση και πολιτικούς προϊστάμενους στον Δήμο και στην Κυβέρνηση, παρέκαμπταν τις δικαστικές αποφάσεις ή, απλά, δεν τις εφάρμοζαν.

Στον Πολιτιστικό Περιβαλλοντικό Σύλλογο Κέντρου Αμπελοκήπων ζήσαμε από κοντά την εξέλιξη της υπόθεσης των Προσφυγικών της Αλεξάνδρας και της Ανάπλασης των Κουντουριώτικων.
-Παρά την ένταξη της Ανάπλασης από το 1985 στον νόμο του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας και τις αρχικές προμελέτες, ουδέποτε η Κυβέρνηση ή ο Δήμος επιδιώξανε την υλοποίησή της.
-Στις δημόσιες διαμαρτυρίες, προτάσεις και πιέσεις του Συλλόγου για να προχωρήσει η Ανάπλαση εισπράτταμε την αδιαφορία των πολιτικά υπεύθυνων και των υπηρεσιών. Παράλληλα:
-Γνωρίσαμε τις μεθοδεύσεις εκφοβισμού των ιδιοκτητών για την εξαγορά των διαμερισμάτων τους.
-Ζήσαμε την ντροπή της κάλυψης των προσφυγικών, κατά μήκος της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, με τεράστιο πανό για να μη φαίνονται κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
-Ζήσαμε την εκδικητική πρακτική των υπουργείων και του δήμου απέναντι στους κατοίκους που τόλμησαν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά των ανιστόρητων αποφάσεων.
-Γίναμε μάρτυρες της πλήρους αδιαφορίας της «συντεταγμένης» Πολιτείας, του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης, ακόμη και για τις στοιχειώδεις ανάγκες της περιοχής.
-Ακόμη και τους αθλητικούς χώρους που είχε δημιουργήσει ο Δήμος, τους εγκατέλειψε παντελώς.
-Στις καταλήψεις των διαμερισμάτων των προσφυγικών πολυκατοικιών που ανήκουν στο Δημόσιο, αλλά ακόμη και ιδιωτικών διαμερισμάτων, και σε όλα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στους μόνιμους κατοίκους από τις καταλήψεις, η Πολιτεία αδιαφόρησε επιδεικτικά. Ουσιαστικά, χρησιμοποίησε τις καταλήψεις για να εξωθήσει τους εναπομείναντες κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
-Ακόμη και όταν χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο το Συγκρότημα των Προσφυγικών Πολυκατοικιών της Λ. Αλεξάνδρας η αντιμετώπιση της περιοχής δεν άλλαξε.
-Στην πρόταση που κατέθεσε η Ένωση Σμυρναίων το 2009 για τη δημιουργία στην Περιοχή Ανάπλασης του Μουσείου του Ελληνισμού της Ανατολής, η τότε Κυβέρνηση και ο Δήμαρχος, επίσημοι αποδέκτες της πρότασης, απαξίωσαν να απαντήσουν.
-Το 2013 τα διαμερίσματα των προσφυγικών πολυκατοικιών που ανήκαν στο Δημόσιο, πλήρως απαξιωμένα παραχωρήθηκαν στο ΤΑΪΠΕΔ. Ήταν μια αδιέξοδη προσπάθεια απαλλαγής του Δημοσίου από αυτά και έμμεση δήλωση της Κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί ούτε με τους κατοίκους των προσφυγικών, ούτε με το μνημείο, ούτε με την ιστορία.
-Τα αποτελέσματα και οι παρενέργειες αυτής της πολιτικής είναι ορατά σήμερα.

Η αντιμετώπιση των προσφυγικών της Αλεξάνδρας και του συνόλου της Περιοχής Ανάπλασης των Κουντουριώτικων από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις και από τον Δήμο ήταν μια κατ’ εξακολούθηση απάνθρωπη και παράνομη πολιτική πράξη.

Η κυβερνητική πολιτική για τις Προσφυγικές Πολυκατοικίες φαίνεται να αλλάζει. Προσανατολίζεται στην υλοποίηση των κατευθύνσεων του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας.
Η απένταξη από το ΤΑΪΠΕΔ των 177 διαμερισμάτων του Δημοσίου στις Προσφυγικές Πολυκατοικίες και η παραχώρησή τους στην Περιφέρεια ήταν πολιτικά και νομοθετικά δύσκολη κίνηση.
Οι δηλώσεις της Αντιπεριφερειάρχη κ. Κυπριανίδου δείχνουν ότι υπάρχει πολιτική βούληση να μη μείνει στα χαρτιά η προσπάθεια.
Ως ενεργητική συμμετοχή σ’ αυτή τη προσπάθεια, καταθέτουμε τις προτάσεις μας, που είναι προϊόν συστηματικής μελέτης και συμμετοχής στα ζητήματα των Αμπελοκήπων.

Κατευθύνσεις Ανάπλασης των Κουντουριώτικων

Λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα και τα χαρακτηριστικά της περιοχής, τα έργα και τις επεμβάσεις των τελευταίων 30 χρόνων, προτείνουμε τις κατευθύνσεις της ανάπλασης.
Τα έργα και οι επεμβάσεις, στην περιοχή ανάπλασης και στην ευρύτερη περιοχή, περιόρισαν τους χώρους που προορίζονταν για κοινόχρηστο πράσινο και για καταφυγή σε ώρα σεισμού.
Επομένως, κύρια κατεύθυνση της Ανάπλασης των Κουντουριώτικων είναι:

1. Καμιά πρόσθετη δόμηση στην περιοχή ανάπλασης. Οι αδόμητοι χώροι μετατρέπονται σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου που περιλαμβάνουν κατάλληλα χωροθετημένους ανοικτούς χώρους άθλησης.

2. Προστατεύονται και αναδεικνύονται τα κηρυγμένα μνημεία, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα ιστορικά στοιχεία της περιοχής. Στους αδόμητους και στους κοινόχρηστους χώρους, όπου κριθεί σκόπιμο, θα γίνει αρχαιολογική έρευνα.

Η υπερδόμηση στην ευρύτερη περιοχή, η απρογραμμάτιστη διάχυση κεντρικών δημόσιων υπηρεσιών και ιδιωτικών γραφείων και η υποβάθμιση του κτιριακού αποθέματος, οδηγούν σε προτάσεις αναβάθμισης των κτιρίων και ελέγχου χρήσεων:

3. Προωθούνται προγράμματα αναβάθμισης-ανακαίνισης κτιρίων στην περιοχή ανάπλασης.

4. Τα υπάρχοντα κτίρια διατηρούν τις χρήσεις που έχουν ή είχαν. Επιτρέπεται η δημιουργία πολιτιστικών χώρων στα υπάρχοντα κτίρια αλλά δεν επιτρέπεται η δημιουργία χώρων γραφείων.

Αυτές οι επεμβάσεις θα λειτουργήσουν καταλυτικά για την αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της ευρύτερης περιοχής, για την παραμονή των κατοίκων στην περιοχή και για την επιστροφή κατοίκων που έχουν μετοικήσει.
Στα προγράμματα εντάσσονται και δημόσια κτίρια.

5. Αποτρέπεται η διαμπερής κυκλοφορία οχημάτων στην περιοχή ανάπλασης και ελαχιστοποιούνται οι παρόδιες θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων.

6. Δίκτυα πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων δημιουργούνται στο εσωτερικό της περιοχής ανάπλασης και συνδέονται με αντίστοιχους άξονες στην ευρύτερη περιοχή και με τους σταθμούς μετρό. Εκσυγχρονίζονται οι υπόγειες διαβάσεις πεζών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

7. Επεμβάσεις, μέτρα και έργα γίνονται μόνον στο πλαίσιο της ανάπλασης. Δεν προωθούνται αποσπασματικές ενέργειες και ρυθμίσεις, π.χ. μόνο για τις προσφυγικές πολυκατοικίες. Αυτές εντάσσονται στον συνολικό σχεδιασμό της Ανάπλασης των Κουντουριώτικων.

Λαμβάνοντας υπόψη τις αρχικές προμελέτες και τα θέματα που αναλύσαμε:

8. Η Περιοχή Ανάπλασης ορίζεται από τις οδούς:
Περιφερειακή οδός Λυκαβηττού (Κόνιαρη), Λεωφ. Αλεξάνδρας, Κυρίλλου Λουκάρεως, Κάλβου, Δήμου Τσέλιου, Γεωργ. Κεδρηνού, Δημητσάνας, Αμπελακίων, Πανόρμου, Χρ. Βουρνάζου, Άλδου Μανουτίου, Αγίων Πάντων, Αναστ. Τσόχα, Παπαδόπουλου, Έλενας Βενιζέλου, Χρ. Βουρνάζου, Παναγή Κυριακού, Γέλωνος, Λάχητος, Μ. Μερκούρη, Περιφερειακή οδός Λυκαβηττού (Κόνιαρη).
Τα γήπεδα που έχουν πρόσωπο στις οριακές οδούς περιλαμβάνονται στην περιοχή ανάπλασης.

Μελέτη, χρηματοδότηση, υλοποίηση της Ανάπλασης των Κουντουριώτικων

Η μελέτη ανάπλασης είναι σύνθετη πολεοδομική, κοινωνική και οικονομική διαδικασία από την οποία προκύπτουν πολεοδομικές ρυθμίσεις, επεμβάσεις θεσμικού, κανονιστικού και τεχνικού χαρακτήρα, προγράμματα κλπ. Παράλληλα γίνεται εκτίμηση του κόστους των παρεμβάσεων, των έργων και των προγραμμάτων, προτείνονται οι πηγές χρηματοδότησης, οι φορείς έργων και δράσεων και καταστρώνεται πρόγραμμα υλοποίησης των προτάσεων.
Η πολεοδομική ανάπλαση είναι πρώτιστα κοινωνική –πολεοδομική διαδικασία. Τα σχέδια και τα έργα είναι εργαλεία για την επίτευξη της ανάπλασης και όχι αυτοσκοπός.
Η οριοθέτηση της περιοχής αποτελεί την πρώτη πράξη της ανάπλασης και επισημοποιείται με υπουργική απόφαση.
Η ολοκλήρωση και κατοχύρωση των αξόνων και των προτεραιοτήτων της Ανάπλασης είναι αποφασιστικής σημασίας.
Η συμμετοχή των κατοίκων και των συλλογικών φορέων, σε όλες τις φάσεις της μελέτης και υλοποίησης της ανάπλασης είναι προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Σήμερα, που οι οικονομικές δυνατότητες του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης είναι περιορισμένες, η εξεύρεση πόρων αποτελεί κλειδί για την υλοποίηση της Ανάπλασης των Κουντουριώτικων. Μπορούν να αξιοποιηθούν διάφορες πηγές χρηματοδότησης:
1. Το Πράσινο Ταμείο συγκεντρώνει τα πρόστιμα των αυθαιρέτων κτισμάτων κλπ και τα διαθέτει για πολεοδομικές αναπλάσεις όπως της περιοχής των Κουντουριώτικων.
2. Η Περιφέρεια έχει δεσμεύσει 7 εκατομμύρια για την αναβάθμιση του γηπέδου της Λ.Αλεξάνδρας.
Η δέσμευση επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο χωρίς δυνατότητα υλοποίησης.
Τα κονδύλια αυτά θα προσανατολιστούν στην υλοποίηση αθλητικών γηπέδων σύμφωνα με την πρόταση ανάπλασης.
3. Ο Δήμος Αθηναίων επιδιώκει την αγορά από την Αρχιεπισκοπή, έναντι αρκετών εκατομμυρίων, του ακινήτου στη γωνία Αλεξάνδρας και Παν. Κυριακού, για να το μετατρέψει σε χώρο πρασίνου.
Η Αρχιεπισκοπή αντί να πωλήσει την ιδιοκτησία της στον Δήμο, μπορεί να συμβάλει στην ανάπλαση διαθέτοντας το ακίνητο για σκοπούς της ανάπλασης. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή στο πλαίσιο της μελέτης ανάπλασης.
Τα κονδύλια που αποδεσμεύονται από την αγορά του οικοπέδου, θα διατεθούν για τη σύνταξη της μελέτης ανάπλασης ή συνοδών μελετών και για την αγορά ή απαλλοτρίωση ακινήτων στρατηγικής σημασίας για την υλοποίηση της ανάπλασης.
4. Το πρόγραμμα τεχνικών έργων του δήμου θα προσανατολιστεί στην υλοποίηση έργων της ανάπλασης.
5. Προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ενεργειακής και γενικότερης αναβάθμισης κτιρίων, θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της ανάπλασης.
6. Ιδιωτικές επενδύσεις, που θα προέλθουν και από τραπεζικό δανεισμό, θα αξιοποιηθούν μαζί με τις επιχορηγήσεις για την αναβάθμιση των κτιρίων και των κατοικιών.
7. Δωρεές ιδρυμάτων, νομικών και φυσικών προσώπων για συγκεκριμένους σκοπούς θα συμβάλλουν στην ολοκλήρωση της ανάπλασης.
8. Η περιουσία των «ανταλλάξιμων». Πρόκειται για την ακίνητη και κινητή περιουσία που εγκατέλειψαν οι «ανταλλάξιμοι» μουσουλμάνοι στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Σύμφωνα με τη Διεθνή Συνθήκη Ανταλλαγής των Πληθυσμών η περιουσία αυτή διατίθεται αποκλειστικά για την αποκατάσταση των προσφύγων από την πρώην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Eta; αξιοποίηση κονδυλίων από την περιουσία των «ανταλλάξιμων» για τη δημιουργία του μεγάλου Κεντρικού Μουσείου του Ελληνισμού της Ανατολής για τη στέγαση της μνήμης, της ιστορίας και του πολιτισμού του Ελληνισμού της Ανατολής στις Προσφυγικές Πολυκατοικίες και ευρύτερα στην Περιοχή Ανάπλασης των Κουντουριώτικων συνάδει με τους σκοπούς διάθεσης της περιουσίας των «ανταλλάξιμων». Τη πρόταση κατέθεσε στον Δήμο Αθηναίων και στο Υπουργείο Πολιτισμού το 2009 η Ένωση Σμυρναίων, την υποστηρίζει η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας (ΟΠΣΕ), πολλά Μικρασιατικά Σωματεία, ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων και χιλιάδες πολιτών που έχουν υπογράψει καμπάνια υποστήριξης. Η αναλυτική πρόταση, έχει παρουσιαστεί σε Μικρασιατικό Συνέδριο στην Καισαριανή και έχει δημοσιοποιηθεί στον ηλεκτρονικό τύπο. Το Μουσείο προτείνεται να στεγαστεί σε τέσσαρα από τα οκτώ μπλοκ Προσφυγικών Πολυκατοικιών, στο βιοτεχνικό κτίσμα του Συνοικισμού Κουντουριώτη που έχει διασωθεί και στον παλιό κινηματογράφο «Αρζεντίνα». Συμπληρωματικά έχει προταθεί η ένταξη στο Μουσείο μικρού ναού μικρασιατικού τύπου ο οποίος θα ιδρυθεί στο οικόπεδο της Αρχιεπισκοπής και θα κοσμηθεί με πληθώρα μικρασιατικών εκκλησιαστικών κειμηλίων. Πιστεύουμε ότι η Αρχιεπισκοπή θα συμβάλει στην ίδρυση αυτού του μικρού αλλά ιδιαίτερης σημασίας ιερού ναού.

Καθώς πλησιάζουμε στα 100 χρόνια από το 1922, η δημιουργία του Κεντρικού Μουσείου του Ελληνισμού της Ανατολής στην Περιοχή Ανάπλασης των Κουντουριώτικων και η ένταξή του στην κοινωνία ως ζωντανού κύτταρου αυτής, αποκτά βαρύνουσα συμβολική και ουσιαστική σημασία.

Η περιουσία των «ανταλλάξιμων» μπορεί να αξιοποιηθεί ευρύτερα για την αποκατάσταση και ανάδειξη των ιστορικών προσφυγικών συγκροτημάτων της Λ. Αλεξάνδρας και της «Στέγης Πατρίδος».

Η Ανάπλαση των Κουντουριώτικων θα είναι η πρώτη συστηματικά σχεδιασμένη και υλοποιημένη πολεοδομική ανάπλαση και θα αποτελέσει πρότυπο-οδηγό για τις πολεοδομικές αναπλάσεις σε υποβαθμισμένες αστικές περιοχές.
Ο τρόπος χρηματοδότησης, αποκατάστασης και ανάδειξης των προσφυγικών συγκροτημάτων θα αποτελέσει πρότυπο για την ανάπλαση και ανάδειξη ιστορικών προσφυγικών γειτονιών σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η Περιφέρεια μπορεί επιχειρησιακά να διαχειριστεί την Ανάπλαση.
Χρειάζεται επιμονή και ειλικρινής διάλογος με ολόκληρη την κοινωνία για να πετύχει.
Δεκαετίες αδιαφορίας και εμπαιγμού των κατοίκων έχουν δημιουργήσει βαθειά καχυποψία σε πολιτικές εξαγγελίες, που μένουν στα χαρτιά ενώ οι πράξεις είναι αντίθετες.
Η Περιφέρεια είναι καταδικασμένη να πετύχει στο εγχείρημα της αποκατάστασης και ανάδειξης του Συγκροτήματος των Προσφυγικών Πολυκατοικιών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Αυτό το εγχείρημα μπορεί να γίνει και να πετύχει μόνον μέσα από την Ανάπλαση των Κουντουριώτικων.
Ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων, στηρίζει πάντα ενέργειες με τις οποίες συμφωνεί. Γι’ αυτό στηρίζει την προσπάθεια αποκατάστασης και ανάδειξης των Προσφυγικών Πολυκατοικιών, εφόσον ενταχθεί στο Σχέδιο Ανάπλασης των Κουντουριώτικων.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ΕΠΑΝΕΓΓΑΦΗ ΠΑΛΙΩΝ ΜΕΛΩΝ
Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, τα παλιά μέλη του Συλλόγου που δεν έχουν καταβάλει περισσότερες από δυο ετήσιες συνδρομές (2014 και παλιότερες) μπορούν να υποβάλουν αίτηση καταβάλλοντας 5 ευρώ για την επανεγγραφή και 20 ευρώ για την ετήσια συνδρομή του 2016.
Ελπίζουμε ότι πολλά μέλη μας που για διάφορους οικονομικούς κλπ λόγους είχαν αδρανοποιηθεί θα επιστρέψουν στην ενεργό δράση του Συλλόγου.

ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Ξεκινήσαμε τη δημιουργία Δικτύου Καταστημάτων και Επαγγελματιών που κάνουν εκπτώσεις στα μέλη του Συλλόγου.
Τα μέλη μας, για να έχουν έκπτωση δείχνουν στα καταστήματα του δικτύου την Ταυτότητα Μέλους που εκδίδει ο Σύλλογος.
Στόχος μας είναι όσο μπορούμε περισσότερα καταστήματα και επαγγελματίες να ενταχθούν στο «Δίκτυο» για αμοιβαίο όφελος. Γι’ αυτό ζητάμε από όλα τα μέλη μας να μας προτείνουν καταστήματα και επαγγελματίες που θέλουν να ενταχθούν στο «Δίκτυο».

Ήδη έχουν ενταχθεί στο «ΔΙΚΤΥΟ» τα καταστήματα και οι επαγγελματίες που προβάλλονται στον κατάλογο που παρουσιάζουμε εδώ.
Τα μέλη μας διαθέτουν κάρτα μέλους που τη χρησιμοποιούν στα καταστήματα του «Δικτύου».
Κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να ενταχθεί το κατάστημα ή η επιχείρησή του στο «ΔΙΚΤΥΟ» μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο mail και στο τηλ. του Συλλόγου.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ «ΔΙΚΤΥΟΥ»

ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

 

 • ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ. Φωτογραφία - Βίντεο

 

 • ΟΡΙΑΚΟΝ, ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟ. Πλατεία Αγ. Δημητρίου 2

 • ΑΘΗΝΑΙΟΝ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ. Βασιλίσσης Σοφίας 124

 

 • ΓΑΛΑΞΙΑΣ,ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ. Λεωφ. Μεσογείων 6

 

 • ΔΑΝΑΟΣ,ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ. Λεωφ. Κηφισίας 109

 

 • ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗΣ, ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ. Βατοπεδίου 6. Έκπτωση 10%
 •  
 • ΤΖΕΛΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ. Δουκίσσης Πλακεντίας 6

Έκπτωση 20%

 • ΡΑΦΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ Λεωφ. Κηφισίας 5

 

 • ΣΔΡΑΛΙΑ Α. ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε., ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΜΑΚΕΤΑ ΕΝΤΥΠΟΥ ΚΛΠ. Άρτης 7 ΝΙΡΒΑΝΑ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ. Λεωφ. Αλεξάνδρας 192
 • ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ. Λαμίας 17
 • ΜΟΣΧΟΛΕΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ. Μακρυνίτσας 27. Έκπτωση 10% στα παραφαρμακευτικά

 • ΚΟΥΜΟΥΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΕΜΠΟΡΙΟ ΥΑΛΙΚΩΝ. Δημοχάρους 69
 • ΤΟ ΛΑΝΤΖΟΪ ΨΗΣΤΑΡΙΑ-ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ. Πλατ. Αγίου Δημητρίου & Λακεδαίμονος 1.

Έκπτωση 10%

 • CLIMAKAT ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΤΣΑΝΟΥ Γ. Β. & ΣΙΑ Ο.Ε. Ποντοηρακλείας 34-36

 

 • COMPUTER DATA, Πλούμπης Αθανάσιος, Εμπορία Η/Υ & Αναλώσιμων, Εγκαταστάσεις κλπ. Λεωφ. Μεσογείων 20

 

 • ΚΑΤΣΕΛΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΑ. Δημητσάνας 20

 

ΠΑΖΑΡΙ
Το Παζάρι του Συλλόγου γίνεται μόνιμο για να βοηθήσει στα οικονομικά του Συλλόγου.
Διαθέτουμε σε πολύ χαμηλές τιμές βιβλία, παιχνίδια, CD, είδη δώρων, μπιζού, διακοσμητικά, και άλλα είδη, καινούργια ή μεταχειρισμένα.
Όλα τα είδη είναι προσφορές μελών και φίλων μας.
Σας καλούμε να ενισχύσετε τα οικονομικά του Συλλόγου προσφέροντας για το παζάρι αντικείμενα που δεν χρειάζεστε και αγοράζοντας από το Παζάρι αντικείμενα που σας είναι χρήσιμα.  


nbsp;    

 

ΠΡΟΤΑΣΗ

Κήρυξης ιστορικού διατηρητέου,

προστασίας και ανάδειξης του κινηματογράφου, «ΑΣΤΡΟΝ»

 

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

 


Στις 2-4-1956, με το αρ. 565 συμβόλαιο του συμβολαιογράφου Αθηνών Κων. Φωτοπούλου, αγοράζεται από τους Κωνσταντίνο Κ. Ιωαννίδη, Δημήτριο Παντερμαλή, Δημήτριο και Νικόλαο Μαλτσινιώτη, οικόπεδο επί της Λεωφόρου Κηφισίας 37 στους Αμπελοκήπους, προκειμένου να κατασκευάσουν σε αυτό νέο χειμερινό κινηματογράφο.

Στις 19-5-1956 κατατίθεται στο Πολεοδομικό Γραφείο Αθηνών – Προαστείων η με αρ. πρωτ. 22452 αίτηση της εταιρείας Κωνσταντίνου Ιωαννίδη – Δημητρίου Παντερμαλή & Σία, Ακαδημίας 64 Αθήνα, για τη χορήγηση άδειας για την ανέγερση «νέου κινηματογράφου» στη Λεωφόρο Κηφισίας 37 στους Αμπελοκήπους. Παράλληλα, κατατίθεται αίτηση στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών για χορήγηση της απαιτούμενης άδειας εγκατάστασης. Η άδεια εγκατάστασης εκδίδεται στις 14-6-1956 μετά από το από 26 Μαΐου 1956 σχετικό πρακτικό του Πρωτοβάθμιου Συμβουλίου Επιθεωρήσεως Κινηματογράφων. Η άδεια οικοδομής, με αρ. 10242, εκδίδεται στις 23-7-1956.

Τα σχέδια της άδειας, όπως προκύπτει από το αρχείο σε μικροφίλμ του Πολεοδομικού Γραφείου, έχουν συντάξει ο αρχιτέκτων και μετέπειτα καθηγητής του ΕΜΠ και Ακαδημαϊκός Σόλων Κυδωνιάτης και ο πολιτικός μηχανικός Γεώργιος Γκοτζαμάνης. Αντίστοιχα σχέδια έχουμε εντοπίσει και στο αρχείο του Σόλωνα Κυδωνιάτη που φυλάσσεται στο Αρχείο Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη.

Ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Ιωαννίδης, που πρωταγωνιστεί στην ίδρυση του «Άστρον», είναι ένας διορατικός μικρασιάτης. «Όταν ο παππούς μου γύρισε από το Παρίσι όπου είχε βρεθεί πρόσφυγας από την Προύσα κατά την Μικρασιατική Καταστροφή, αναφέρει ο εγγονός του,1 είδε με το καθαρό βλέμμα που είχαν αρκετοί άνθρωποί της γενιάς του ότι ένας από τους χώρους που θα αναπτύσσονταν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, ήταν ο κινηματογράφος».

Η «άδεια λειτουργίας χειμερινού κινηματογράφου Άστρον» εκδίδεται τελικά στις 7-10-1957.

Το «Άστρον» είναι ο πρώτος χειμερινός κινηματογράφος που λειτουργεί στους Αμπελοκήπους. Μέχρι τότε λειτουργούν μόνο θερινοί κινηματογράφοι, όπως το Φλερύ, στο τέρμα της Βασιλίσσης Σοφίας, η Άνεσις στην αρχή της Λεωφόρου Κηφισίας, η Αλίκη στην αρχή της Μεσογείων, στη θέση που κατασκευάστηκε ο «Πύργος Αθηνών», η Νιρβάνα στο τέρμα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας όπου και σήμερα υπάρχει ο χειμερινός κινηματογράφος Νιρβάνα κλπ.

Άλλωστε, μέχρι τότε οι Αμπελόκηποι είχαν χαρακτήρα προαστίου με χωματόδρομους, μονοκατοικίες ή διπλοκατοικίες και αδόμητα οικόπεδα και με πολλές γειτονιές με προσφυγικές παράγκες. Οι μόνες πολυκατοικίες της περιοχής, από την εποχή του μεσοπολέμου, ήταν οι προσφυγικές πολυκατοικίες της Αλεξάνδρας, που κηρύχτηκαν πρόσφατα ιστορικό διατηρητέο μνημείο, ενώ μόλις εκείνα τα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια κάνουν την παρουσία τους στους Αμπελοκήπους, κυρίως κατά μήκος των Λεωφόρων, οι πρώτες «αθηναϊκού τύπου» πολυκατοικίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν κατασκευάζεται το «Άστρον», η Λεωφόρος Κηφισίας έχει μια λωρίδα ανά κατεύθυνση χωρίς ενδιάμεση λωρίδα, ενώ πολλές επαύλεις διατηρούνται ακόμη κατά μήκος της Λεωφόρου, ακόμη και δίπλα στο «Άστρον».

Τα επόμενα χρόνια, σε χρονικό διάστημα που δεν ξεπερνά τα δεκαπέντε χρόνια, οι Αμπελόκηποι αλλάζουν άρδην. Οι δρόμοι ασφαλτοστρώνονται και αποκτούν δίκτυο αποχέτευσης και οι λεωφόροι διαπλατύνονται. Οι προσφυγικές παράγκες εξαφανίζονται, οι περισσότερες μονοκατοικίες δίνουν τη θέση τους σε δεκάδες πολυκατοικίες και οι Αμπελόκηποι από προάστιο μετατρέπεται σε μια καινούργια πολυπληθή αθηναϊκή συνοικία.

Μετά το πρωτοπόρο «Άστρον», γύρω από το «τέρμα Αμπελοκήπων» προστίθενται πολλοί νέοι χειμερινοί κινηματογράφοι: Η Άνεσις που κατασκευάζεται στη θέση του προϋπάρχοντος θερινού κινηματογράφου Άνεσις και η οποία έχει τόσο χειμερινή αίθουσα όσο και θερινό κινηματογράφο στην ταράτσα, και που σήμερα έχει κηρυχθεί διατηρητέα, Το Αθήναιον, η Νιρβάνα, ο Γαλαξίας, η Αρζεντίνα, δίπλα στο Γήπεδο της Αλεξάνδρας, η οποία δεν λειτουργεί σήμερα, κ.ά. Έτσι δημιουργείται η κινηματογραφική πιάτσα των Αμπελοκήπων, ίσως η πιο δυναμική σε ολόκληρη την Αθήνα.

Λίγα χρόνια μετά την κατασκευή του χειμερινού «Άστρον» κατασκευάζεται σε διπλανό οικόπεδο, επί της Κηφισίας ο θερινός κινηματογράφος «Ελληνίς». Είναι και αυτός ένας ξεχωριστός ιστορικός κινηματογράφος των Αμπελοκήπων. Εκτός από τη μεγάλη πλατεία, έχει διαμορφωμένο στη δεξιά πλευρά υπερυψωμένο θεωρείο και εξώστη επάνω από την είσοδο, στην ταράτσα. Η λειτουργία αυτών των δυο κινηματογράφων είναι στην πράξη συμπληρωματική μέσα στο χρόνο. Όταν τελειώνει η χειμερινή σεζόν του «Άστρον» αρχίζει η θερινή σεζόν της «Ελληνίδας», που και αυτή σήμερα είναι κηρυγμένη διατηρητέα.

Το 1972, δεκαέξι χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας του, η ιδιοκτησία του κτιρίου, μαζί με τον εξοπλισμό, και τον εμπορικό τίτλο «Άστρον» μεταβιβάζεται στο «Κοινόν Συνεγγυητικόν Κεφάλαιον Ασφαλείας των Χρηματιστηριακών Συναλλαγών». Όμως, η εκμετάλλευση του κινηματογράφου συνεχίζεται από την επιχείρηση Κ. Ιωαννίδης και Σία.

Με την ανάπτυξη της ανοικοδόμησης των Αμπελοκήπων και με την ανάπτυξη της τηλεόρασης άρχισαν να λιγοστεύουν οι θερινοί κινηματογράφοι των Αμπελοκήπων που ο ένας μετά τον άλλον άρχισαν να δίνουν τη θέση τους σε πολυκατοικίες και σε κτίρια γραφείων, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν διασωθεί μόνον δυο και αυτοί επειδή έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέοι. Με την σχετικά πρόσφατη ανάπτυξη των πολυσινεμά αρχίζουν να βάλλονται και οι χειμερινοί κινηματογράφοι. Έτσι βλέπουμε να διακόπτει τη λειτουργία του ο ένας χειμερινός κινηματογράφος μετά τον άλλον. Τα πιο πρόσφατα παραδείγματα είναι ο κινηματογράφος Πλάζα και το Άστρον, που δεν λειτούργησαν κατά τη διάρκεια αυτής της σεζόν.

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ «ΑΣΤΡΟΝ»

Το «Άστρον» είναι ίσως ο μεγαλύτερος κινηματογράφος στην Αθήνα της εποχής του ‘50, με 1074 συνολικά καθίσματα, σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας. Από αυτά τα 411 ευρίσκονται στον εξώστη που, σε αντίθεση με τους άλλους κινηματογράφους, λόγω του τρόπου κατασκευής του «Άστρον», είναι η πρώτη θέση ενώ η πλατεία είναι η δεύτερη θέση.

Το κτίριο του «Άστρον» κατασκευάζεται για να στεγάσει αποκλειστικά και μόνο κινηματογράφο, και γενικότερα διάφορα θεάματα και κοινωνικές εκδηλώσεις, ενώ οι άλλοι χειμερινοί κινηματογράφοι των Αμπελοκήπων κατασκευάζονται στα ισόγεια πολυκατοικιών, με εξαίρεση την Άνεση που και αυτή έχει τα χαρακτηριστικά κτιρίου με χρήση αποκλειστική χρήση χειμερινού κινηματογράφου, αλλά και θερινού στην ταράτσα.

Οι άνετοι χώροι των προθαλάμων, τόσο της πλατείας, όσο ιδιαίτερα του εξώστη, με τις μεγάλες τζαμαρίες προς τη Λεωφόρο, η μεγαλοπρεπής κλίμακα ανόδου προς τον προθάλαμο του εξώστη, ο άνετος χώρος της σκηνής μπροστά από την οθόνη, ο φωτισμός στο κέντρο της οροφής που, όταν σβήνουν τα φώτα, θυμίζει έναστρο ουρανό, το τεράστιο περιστρεφόμενο φωτεινό άστρο στο ψηλότερο σημείο της πρόσοψης, που συντίθεται από ομόκεντρα άστρα από «νέον» που αναβοσβήνουν διαδοχικά, οι επενδύσεις εξωτερικών επιφανειών με μαύρες ψηφίδες, αποτελούν μερικά από τα πρωτοποριακά χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής και της διαρρύθμισης του «Άστρον».

Αυτά τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά και η μοναδικότητα του «Άστρον» κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, συνδυασμένα με τις επιλογές των ιδιοκτητών του, τον μετατρέπουν όχι απλά ένα ακόμη χειμερινό κινηματογράφο άλλα σε έναν χώρο όπου παρουσιάζονται παράλληλα θεατρικές, μουσικές και άλλες παραστάσεις, διοργανώνονται διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως σχολικές γιορτές, συγκεντρώσεις σωματείων, νεανικές συναυλίες ροκ κλπ. Έτσι, το «Άστρον» αποκτά έναν ευρύτερο χαρακτήρα. Τόσο στην πράξη, όσο και στη συνείδηση των κατοίκων δεν είναι απλά ένας ακόμη εμπορικός κινηματογράφος αλλά ένας χώρος ευρύτερης κοινωνικής σημασίας. Όλοι θυμόμαστε σχολικές γιορτές που διοργανώθηκαν στο «Άστρον», συναυλίες ροκ στις οποίες συμμετείχαμε ή παρακολουθήσαμε. Άλλωστε και ο Σύλλογός μας επιλέγει το «Άστρον» για να κάνει την πρώτη του ανοικτή συγκέντρωση σε κλειστό χώρο για τα προβλήματα της συνοικίας και στο «Άστρον» κόβει μια από τις πρώτες βασιλόπιττες.

 

ΤΟ «ΑΣΤΡΟΝ» ΣΗΜΕΡΑ

 

Μετά από περισσότερο από μισόν αιώνα αδιάλειπτης λειτουργίας, το «Άστρον» δεν λειτούργησε αυτή τη χειμερινή σεζόν.

Ο σημερινός ιδιοκτήτης του είναι το «Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών», που συγκροτήθηκε με τον Ν. 3078/1954 ως «Κοινόν Συνεγγυητικόν Κεφάλαιον Ασφαλείας των Χρηματιστηριακών Συναλλαγών» και αναδιοργανώθηκε με τον Ν. 2533/1997 και με την 97/9/ΕΚ Οδηγία των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Ο σκοπός αυτού του φορέα είναι άσχετος με τη λειτουργία και την ιστορία του κινηματογράφου «Άστρον», γι’ αυτό η διοίκησή του αντιμετωπίζει τον ιστορικό κινηματογράφο μονάχα ως ένα περιουσιακό στοιχείο.

Οι φήμες που κυκλοφορούν, οι δηλώσεις των ιδιοκτητών στον τύπο2, αλλά και η διαπίστωση ότι έχει εκδοθεί η 1388/24-10-2008 άδεια κατεδάφισης, προκαλούν την εύλογη ανησυχία μας για την τύχη στο άμεσο μέλλον του πρώτου χειμερινού κινηματογράφου της συνοικίας μας. Άλλωστε, έχουμε το πρόσφατο παράδειγμα του κινηματογράφου «Πλάζα», ενός ακόμη ιστορικού κινηματογράφου των Αμπελοκήπων που και αυτός διέκοψε τη λειτουργία του φέτος και μετατρέπεται ήδη σε εμπορικό κατάστημα.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΗΡΥΞΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ

Τα αρχιτεκτονικά, τα ιστορικά και τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του «Άστρον» που αναπτύσσουμε προηγουμένως, σε συνδυασμό με τον ορατό κίνδυνο εξαφάνισης ή αλλαγής χρήσης των παραδοσιακών κινηματογραφικών αιθουσών, όχι μόνον συνηγορούν υπέρ της διατήρησης αλλά επιβάλουν, κατά τη γνώμη μας, την άμεση λήψη απόφασης από το Υπουργείο Πολιτισμού για την κήρυξη του «Άστρον» ως διατηρητέου και ως προστατευόμενου «νεώτερου πολιτιστικού αγαθού» σύμφωνα με τον Ν. 3028/2002.

Για τους ίδιους λόγους είναι αναγκαία η λήψη μέτρων για την επαναλειτουργία του με τα χαρακτηριστικά που ιστορικά έχει, δηλαδή ως κινηματογραφική αίθουσα και ως χώρος πολιτισμού και κοινωνικών εκδηλώσεων.

Με τη δημιουργία ενός πολιτιστικού πόλου στον οποίο, εκτός από το «Άστρον», θα περιλαμβάνεται και ο θερινός κινηματογράφος «Ελληνίς» που έχει ήδη προ ετών χαρακτηριστεί διατηρητέος και με τη μετατροπή των μεταξύ των δυο κινηματογράφων αδόμητων χώρων σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, θα συνδεθούν λειτουργικά οι δυο κινηματογράφοι και θα αναδειχθούν τα πολιτιστικά και ιστορικά χαρακτηριστικά τους.

Με αυτή την πρόταση, εκτός από την προστασία του ιστορικού κινηματογράφου «Άστρον», στοχεύουμε στη διατήρηση και στην αναβάθμιση του ιστορικού πόλου πολιτισμού που συγκροτούν οι δυο κινηματογράφοι «Άστρον» και «Ελληνίς». Πρόκειται για έναν πόλο πολιτισμού στην καρδιά της συνοικίας μας που η αναβαθμισμένη λειτουργία του, σε συνδυασμό με τη δημιουργία ανάμεσά τους κοινόχρηστου χώρου πρασίνου, είναι απαραίτητη για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην ευρύτερη περιοχή που τόσο έχει υποβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια.

 

 

ΠΗΓΕΣ

 


1. Φάκελος οικοδομικής άδειας 10242/23-7-1956 του Πολεοδομικού Γραφείου Αθηνών-Προαστίων, με τα σχέδια του κινηματογράφου σε μικροφίλμ.


2.

ΦΕΚ330/6-8-1959 Δελτίον Ανωνύμων Εταιρειών και Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης. «Περί συστάσεως Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης υπό την επωνυμίαν “ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΦΙΛΜΣ”, Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης».


3. Συμβόλαιο του συμβολαιογράφου Αθηνών Στυλιανού Κουτσουμπέλλη, νομίμως καταχωρηθέντος εις τα βιβλία Εταιρειών του Πρωτοδικείου Αθηνών υπ’ αρ. Ειδικού Βιβλίου ΕΠΕ 136 και Γενικού Βιβλίου 3.482.


4. Ορφανουδάκης Δανιήλ Αθ., Αρχιτέκτων Μηχανικός – MSc Αποκατάστασης Μνημείων, Προϊστ. Τμήματος Νεωτέρων Μνημείων ΥΠΠΟ. «Άστρον, Αθήναιον, Άνεσις, Ελληνίς». Εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», ένθετο «ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ - ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ», Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2002. σελ. 18-21.


5. Χαραμή Στέλλα, «Στο σφυρί τα ιστορικά σινεμά», εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ», Σάββατο 21 Μαρτίου 2009, σελ 48-49.


6. Γαϊτάνος Μάνος, «Άστρον λαμπρόν», 10-3-2009, άρθρο στον ιστοχώρο.

http://cinemahellas.blogspot.com

 


7. Διεύθυνσις Αστυνομίας Αθηνών, Αρ. Πρωτ. 88949/Φ.428/1, 18-11-1957, Άδεια λειτουργίας χειμερινού κινηματογράφου Άστρον.


8. Διεύθυνσις Αστυνομίας Αθηνών, Α.Π. 69905/Φ.30592/17, 14-6-1956, Άδεια εγκαταστάσεως χειμερινού κινηματογράφου.


9. Ρηγόπουλος Δημήτρης, «Η πτώση του συνοικιακού κινηματογράφου», εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», 9-11-2007.


10. Θεοδοσίου Νίκος, «Φεύγει και το Άστρον», άρθρο στον ιστοχώρο

http://theodosiou.wordpress.com

 


11. Τεχνική Έκθεση για το χαρακτηρισμό ως διατηρητέου του κινηματογράφου Άστρον.


12. Θεοδοσίου Νίκος, «Στα παλιά τα σινεμά»,εκδόσεις ΦΙΝΑΤΕΚ, 2000.


13. Πολιτιστικός – Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων, Α.Π.316, Αθήνα 30-3-2009.


14. Παπαπετρόπουλος Πέτρος, Επιστολή στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», 23/1/2009.


15. Ιωαννίδης Κωνσταντίνος, «Αυτό το τραγούδι κρατάει μια ζωή», Άρθρο στον ιστοχώρο

http://stigmesstochrono.gr

 


16. Υπουργείο Δημοσίων Έργων, Υπηρεσία Τοπογραφήσεων και Κτηματολογίου, Τοπογραφικός χάρτης, κλίμαξ 1:1.000.


17. Μανδράκου Αλεξάνδρα (φωτ. Ζαβός Βαγγέλης), «Τα ιστορικά σινεμά της Αθήνας», εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», ένθετο «Κ», τεύχος 145, 12 Μαρτίου 2006.


18. Αρχείο Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής, Μουσείο Μπενάκη, Αρχείο Σόλωνα Κυδωνιάτη.


19. Απόφαση Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ αρ. 20768/4198, ΦΕΚ 648Δ/25-7-1997, «Χαρακτηρισμός ως διατηρητέων: α) των χρήσεων σαράντα επτά (47) θερινών κινηματογράφων και β) δυο κτιρίων θερινών κινηματογράφων που βρίσκονται στην περιοχή του Λεκανοπεδίου Αθηνών και καθορισμός ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης αυτών».


20. Απόφαση Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ αρ. 255/45, ΦΕΚ80Δ΄/4-2-1988, «Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου Αθηναίων».


21. Ν. 1515/1985, ΦΕΚ18Α΄/18-2-1985, «Ρυθμιστικό Σχέδιο και Πρόγραμμα Προστασίας Περιβάλλοντος Ευρύτερης Περιοχής της Αθήνας».


22. Ν.3028/2002 «Προστασία των Αρχαιοτήτων – Πολιτιστικής Κληρονομιάς».


23. Παραδείσης Νικόλαος, «Αμπελόκηποι», 3η έκδοση επαυξημένη, Ε.Α.Μ.Ε. «Ο μικρός Ρωμιός», Αθήνα 2003, σελ. 156-160.


24. Ν.Δ.3078/1954, « Κοινόν Συνεγγυητικόν Κεφάλαιον Ασφαλείας των Χρηματηστηριακών Συναλλαγών».


25. Ν.3658/2008 «Μέτρα Προστασίας των Πολιτιστικών Αγαθών…».


26. Οδηγία 97/9/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 3-3-1997, για τα συστήματα αποζημίωσης επενδυτών.


27. Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος, Λαρούς, Μπριτάνικα, λήμμα Κυδωνιάτης Σόλων.


28. Α.Ν.445/37, 955/37, ΤΟ 24-6-49 Β. Διάταγμα περί εγκρίσεως κανονισμού θεάτρων – κινηματογράφων.


29. Πρακτικόν του Πρωτοβάθμιου Συμβουλίου Επιθεωρήσεως Κινηματογράφων της 26ης Μαίου 1956.


30. Πρακτικόν του Πρωτοβάθμιου Συμβουλίου Επιθεωρήσεως Κινηματογράφων και Θεάτρων της 7-10-1957.


31. Προσύμφωνον αρ. 540/1956 του Συμβολαιογράφου Αθηνών Κωνσταντίνου Φωτόπουλου.


32. Συμβόλαιον αρ. 565/1956 του Συμβολαιογράφου Αθηνών Κωνσταντίνου Φωτόπουλου.


33. Σχεδιάγραμμα από 5-3-1956 του Αρχιτέκτονος Γεωργίου Ποτηριάδη που προσαρτάται στο 540/1956 προσύμφωνο.

34. Συμβόλαιον αρ. 56.327/14-6-1972 «Αγοραπωλησία ακινήτου δραχμών 19.200.000» του Συμβολαιογράφου Αθηνών Ελευθ. Κωνστανταράκη.


35. Προσύμφωνον αρ. 56.300/1972 του συμβολαιογράφου Αθηνών Ελευθ. Κωνστανταράκη.


36. Φάκελος άδειας κατεδάφισης 1388/24-10-2008 της Πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων, «Κατεδάφιση Διώροφου Κτιρίου (Κιν/φος Άστρον)».


ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΥΜΕ για την υποστήριξη της πρότασής μας στοιχεία από τις προαναφερόμενες «ΠΗΓΕΣ» καθώς και καταλόγους πολιτών που προσυπογράφουν το αίτημά μας για κήρυξη διατηρητέου του κινηματογράφου «ΑΣΤΡΟΝ».

 

 

Η σύνταξη της παρούσας ΠΡΟΤΑΣΗΣ και η συλλογή των στοιχείων έγινε από ειδική ομάδα εργασίας του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κέντρου Αμπελοκήπων.

 

1 Κωνσταντίνος Ιωαννίδης: «Αυτό το τραγούδι κρατάει μια ζωή»

2 Χαραμή Στέλλα «Ελεύθερος Τύπος»

 

 

Απρίλιος 2015


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ: ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2015


ΝΕΑ ΜΕΛΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ

Εγγραφές νέων μελών: 11

1. Αριθμός μελών που έχουν πληρώσει την ετήσια συνδρομή 2015: περίπου 30

2. Αριθμός μελών που έχουν πληρώσει συνδρομές μέχρι και το 2014: περίπου 70

3. Αριθμός μελών που έχουν πληρώσει συνδρομές μέχρι και το 2013: περίπου 125


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

1. Συγκέντρωση υποψηφίων Δημάρχων. Διοργανώθηκε από τον Σύλλογο στις 28 Απριλίου 2014 στην Πλατεία Αγίου Δημητρίου ανοικτή συγκέντρωση στην οποία κλήθηκαν προεκλογικά και παραβρέθηκαν σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι ή εκπρόσωποί τους.

Στη συγκέντρωση οι υποψήφιοι πρότειναν λύσεις για τα προβλήματα των Αμπελοκήπων.

2. Παιδικός Θίασος. Λειτουργεί για 2η χρονιά.

Υπεύθυνη είναι η κ. Πολυάνθη Βουτσινά, εκπαιδευτικός, μέλος του Συλλόγου.

Ο θίασος ξεκίνησε πέρυσι με 9 μέλη, μαθητές και μαθήτριες πολλών σχολείων των Αμπελοκήπων. Σήμερα τα μέλη του θιάσου είναι 16.

Έδωσε με μεγάλη επιτυχία δυο παραστάσεις της θεατρικής διασκευής του διηγήματος του Αντώνη Σαμαράκη «Ζητείται Ελπίς», μια στο Θέατρο ΑΝΕΣΙΣ, τον Ιούνιο 2014, και μια στο Αμφιθέατρο της ΤΕΧΝΟΠΟΛΗΣ στο Γκάζι, τον Φεβρουάριο 2015. Είχε προγραμματιστεί παράσταση και στο θέατρο του Δήμου Σπάτων, η οποία αναβλήθηκε λόγω των βουλευτικών εκλογών.

Ο Θίασος θα παρουσιάσει τον Ιούνιο νέα θεατρική παράσταση βασισμένη στο έργο του Αντώνη Σαμαράκη «ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ». Γι’ αυτό το σκοπό γίνονται πρόβες κάθε Κυριακή μεσημέρι στα γραφεία του Συλλόγου.

Για καλύτερη συνεργασία του Συλλόγου με τους γονείς των παιδιών του θιάσου, ζητήσαμε από τους γονείς να γίνουν μέλη του Συλλόγου και να συμμετέχουν στις δραστηριότητες του Συλλόγου.

3. Ιστοσελίδα. Η ιστοσελίδα μας λειτουργεί από πέρσι και ενημερώνεται με τη δραστηριότητα του Συλλόγου. Φέτος εμπλουτίστηκε με μια νέα ενότητα στην οποία δημοσιεύονται τεκμήρια «από την ιστορία των Αμπελοκήπων».

4. Θων – Αγ. Νικόλαος. Μετά από άρνηση των ιδιοκτητών, δεν λειτούργησε ο ναός κατά την εορτή του Αγ. Νικολάου.

Μετά από αυτό ο Σύλλογος απέστειλε για άλλη μια φορά στα αρμόδια Υπουργεία ΥΠΕΚΑ και ΥΠΠΟΑ έγγραφη διαμαρτυρία γιατί εκκρεμούν μέτρα για την προστασία του ναού και για την τροποποίηση του σχεδίου πόλεως για τη δημιουργία κοινόχρηστου χώρου πρασίνου.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν κάνει τίποτε μέχρι σήμερα.

Η εκδίκαση της προσφυγής κατοίκων στο ΣτΕ, με την υποστήριξη του Συλλόγου, κατά της απόφασης του τότε υπουργού ΥΠΠΟ Βουλγαράκη και κατά της άδειας νομιμοποίησης του κτιρίου Βωβού που εξέδωσε ο Δήμος Αθηναίων, επρόκειτο να δικαστεί τον Φεβρουάριο 2015 αλλά αναβλήθηκε για άλλη μια φορά.

5. Ημερολόγιο 2015. Ο Σύλλογος δημιούργησε και διέθεσε στους ενδιαφερόμενους ημερολόγιο του 2015, με παλιές φωτογραφίες των Αμπελοκήπων.

Οι πωλήσεις, που σε μεγάλο ποσοστό έγιναν χάρη στην ενεργοποίηση του προέδρου, υπερκάλυψαν το κόστος έκδοσης του ημερολογίου.

Υπάρχουν ακόμη αδιάθετα ημερολόγια που είναι στη διάθεση όσων ενδιαφέρονται.

6. Χριστουγεννιάτικη γιορτή. Πραγματοποιήσαμε, για πρώτη φορά, στις 14 Δεκεμβρίου 2014, Χριστουγεννιάτικη γιορτή στην αίθουσα εκδηλώσεων της 7ης Δημοτικής Κοινότητας.

Ο παιδικός θίασος συμμετείχε με παρουσίαση εορταστικού σκετς και τραγουδιών.

Παράλληλα οργανώσαμε παζάρι χειροτεχνημάτων, κατασκευασμένων από την κ. Χαριτίδου και άλλων δώρων.

7. Κόψιμο βασιλόπιττας. Τον Ιανουάριο 2015 κόψαμε στα γραφεία του Συλλόγου την καθιερωμένη βασιλόπιττα, με συμμετοχή μελών και φίλων του Συλλόγου.

Κατά την εκδήλωση διατέθηκαν πάλι δώρα και ημερολόγια.

8. Κουντουριώτικα. Η Ανάπλαση στα Κουντουριώτικα είναι ζήτημα υψηλής προτεραιότητας για τον Σύλλογο. Αν υλοποιηθεί με τη δημιουργία κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων και δραστηριοτήτων, θα αναβαθμιστεί η ευρύτερη περιοχή. Τα νεότερα είναι:

- Εκδόθηκε η απόφαση του Εφετείου υπέρ του Δήμου και του Συλλόγου, που κατοχυρώνει ως τμήμα του δημοτικού κτήματος τον χώρο που είχαν καταπατήσει διάφοροι ιδιώτες στην οδό Κόνιαρη.

Τον χώρο είχε διαμορφώσει σε χώρο πρασίνου ο δήμος επί δημαρχίας Κακλαμάνη με τη συμβολή του Συλλόγου και κατοίκων.

Η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για να ξεκαθαρίσει ο Δήμος και τα υπόλοιπα καταπατημένα ή αμφισβητούμενα τμήματα του μεγάλου δημοτικού κτήματος, όπως για τμήμα για το οποίο υπάρχει αντιδικία του Δήμου με τον καταπατητή, το υπαίθριο πάρκινγκ κλπ.

- Κατοχυρώθηκε και με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, που ψηφίστηκε τον Αύγουστο 2014, ότι η ευρύτερη περιοχή των Κουντουριώτικων είναι περιοχή Ανάπλασης.

- Εντάχθηκαν στο ΤΑΪΠΕΔ, για εκποίηση για κάλυψη του δημόσιου χρέους, τα περισσότερα από τα διαμερίσματα των προσφυγικών πολυκατοικιών που ανήκουν στο Δημόσιο.

Ο Δήμος έχει προσφύγει στο ΣτΕ κατά της απόφασης ένταξης στο ΤΑΪΠΕΔ επειδή θεωρεί ότι τα ακίνητα αυτά του ανήκουν. Η υπόθεση αναμένεται να συζητηθεί στο ΣτΕ τον Μάιο.

- Δόθηκε στον ΠΑΟ η δυνατότητα να παραμείνει στο γήπεδο της Αλεξάνδρας μέχρι το 2022, μέχρι να κατασκευαστεί το γήπεδο στον Βοτανικό, και να κάνει εργασίες επισκευών, παρόλο που ο χώρος του γηπέδου της Αλεξάνδρας έχει χαρακτηριστεί κοινόχρηστος χώρος πρασίνου.

Ο Σύλλογός μας έχει προσφύγει κατά της μελέτης περιβαλλοντικών όρων που έχει υποβάλει ο ΠΑΟ στην Περιφέρεια. Η έγκριση της μελέτης δεν έχει γίνει ακόμη.

- Ο ΠΑΟ δεν έχει αξιοποιήσει το ακίνητο στα Κουντουριώτικα που του παραχωρήθηκε από τον Δήμο κατά χρήση για την κατασκευή γηπέδων τένις.

Ο Σύλλογος δεν είχε συμφωνήσει σε αυτή την παραχώρηση όταν συζητήθηκε στο Συμβούλιο της 7η Δημοτικής Κοινότητας και στο Δημοτικό Συμβούλιο, πριν από 2 χρόνια.

- Η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων επανέφερε τον Απρίλιο 2015, με έγγραφό της προς τον Υπουργό Πολιτισμού το αίτημα για τη δημιουργία του Μουσείου του Ελληνισμού της Ανατολής στις προσφυγικές πολυκατοικίες, πρόταση που την υποστηρίζει από παλιά και ο Σύλλογός μας. Αναμένουμε εξελίξεις σε αυτό το θέμα.

- Καταθέσαμε αίτηση στο Ίδρυμα Μποδοσάκη για να χρηματοδοτηθούμε για τη σύνταξη πρότασης Ανάπλασης για τα Κουντουριώτικα με συμμετοχικές δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Είμαστε Όλοι Πολίτες».

Γι’ αυτό το σκοπό συγκροτήσαμε ομάδα από μέλη του Συλλόγου και άλλους εξωτερικούς συνεργάτες και συντάξαμε πλήρη φάκελο πρότασης.

Τελικά δεν επιλεγήκαμε για χρηματοδότηση.

- Καταθέσαμε πρόσφατα στον Δήμο, στο ΥΠΕΚΑ και στο ΥΠΟΑ αναλυτική έκθεση με τα προβλήματα της περιοχής Ανάπλασης στα Κουντουριώτικα και με επικαιροποιημένες προτάσεις.

9. Αττικό Άλσος. Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων και με κατοίκους έχουμε παρέμβει υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου σε προσφυγή στο ΣτΕ οικιστών της περιοχής του Αττικού Άλσους, που διεκδικούν την ιδιοκτησία από το Ελληνικό Δημόσιο. Αναμένουμε την έκδοση της απόφασης. Στόχος είναι να αναπτυχθούν οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου στο σύνολο της περιοχής.

10. Άλλα. Συμμετείχαμε σε συνεδριάσεις δημοτικών οργάνων και σε εκδηλώσεις-συζητήσεις διαφόρων φορέων (του Συμβουλίου της 7ης Δημοτικής Ενότητας, της Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου, του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος για τις ακτές, για την υλοποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου, κλπ).


ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

1. Ο Σύλλογος έχει 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο. Όμως, κατά τις τελευταίες εκλογές παρατηρήθηκε μικρό ενδιαφέρον για συμμετοχή στο Συμβούλιο. Γι’ αυτό προτείνουμε την τροποποίηση των άρθρων 11 και 12 του Καταστατικού όπου θα αναφέρεται ότι το Δ.Σ. είναι πενταμελές ή επταμελές.

2. Έχει αποδειχθεί στη πράξη ότι οι τακτικές συνεδριάσεις του Δ.Σ. δυο φορές τον μήνα δεν επιτυγχάνονται. Γι’ αυτό προτείνουμε αλλαγή του άρθρου 14 του Καταστατικού ώστε οι τακτικές συνεδριάσεις να γίνονται μια φορά το μήνα και να δίνεται η δυνατότητα στον Πρόεδρο ή σε δυο μέλη του Δ.Σ. να ζητούν, όταν χρειάζεται, την έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. η οποία θα πραγματοποιείται εντός εβδομάδας από τότε που θα ζητείται και θα ενημερώνονται σχετικά όλα τα μέλη του Δ.Σ.

Παρατήρηση

Επειδή η Γ.Σ. θα έχει ως θέμα και την τροποποίηση του Καταστατικού, θα πρέπει να υπάρχει σε αυτή η παρουσία του ½ του συνόλου των οικονομικώς τακτοποιημένων μελών σύμφωνα με το άρθρο 26 του Καταστατικού.


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΕΤΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ Δ.Σ (2015-2017)

Ο Σύλλογός μας, όπως όλοι οι οικονομικοί και κοινωνικοί φορείς, έχει πληγεί από τη γενική οικονομική κρίση της χώρας. Αποτέλεσμα ήταν να περιοριστούν τα έσοδά του, τόσο από τις τακτικές συνδρομές των μελών του όσο και από τις άλλες δραστηριότητές του. Παράλληλα αυξήθηκαν τα λειτουργικά έξοδα του Συλλόγου επειδή τα λειτουργικά έξοδα των νέων γραφείων (νοίκια κλπ) είναι υψηλότερα. Έτσι, όπως αναλύθηκε και στον Οικονομικό Απολογισμό, το οικονομικό απόθεμα, που δημιουργήθηκε πέρσι χάρη στα δυο δικαστικά πρόστιμα συνολικού ύψους 15.000 ευρώ που είχε εισπράξει ο Σύλλογος από το ΥΠΕΚΑ και τον ΔΗΜΟ, έχουν συρρικνωθεί σοβαρά και αν δεν αυξηθούν τα έσοδα και περιοριστούν τα λειτουργικά έξοδα, η επιβίωση του Συλλόγου δεν μπορεί να εξασφαλιστεί. Αυτό είναι το υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που θα εκλεγεί από τις εκλογές.

Με βάση τον Απολογισμό που προηγήθηκε το απερχόμενο Δ.Σ. θέτει υπόψη της Γενικής Συνέλευσης των μελών τις προτάσεις του για την περίοδο της θητείας του νέου Δ.Σ., της διετίας 2015-2017.

1. Αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος. Για την αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος του Συλλόγου προτείνουμε:

- Κατ’ αρχάς να ενεργοποιηθούμε όλα τα μέλη, για την εγγραφή νέων μελών και για να επανακάμψουν στον Σύλλογο παλιότερα μέλη, ώστε να αυξηθούν τα τακτικά έσοδα με την είσπραξη των Συνδρομών. Η απόφαση του απερχόμενου Δ.Σ. να διαγράψει την απαίτηση είσπραξης συνδρομών για τις χρονιές 2013 και τις παλαιότερες πιστεύουμε ότι βοηθά τα παλιά μέλη να επανακάμψουν.

- Να γίνει προσπάθεια εξεύρεσης χορηγιών και ενισχύσεων για τις δραστηριότητές μας, όπως ο παιδικός θίασος.

- Να ελαχιστοποιήσουμε τα έξοδα και εν ανάγκη να περιοριστούμε σε μικρότερα γραφεία, με μικρότερο νοίκι, εξασφαλίζοντας παράλληλα τις πρόβες του θεατρικού και άλλες εκδηλώσεις μας σε χώρους του Δήμου.

- Να επιδιώξουμε πάλι την επιχορήγηση δραστηριοτήτων μας από προγράμματα ιδρυμάτων.

- Να απαιτήσουμε την επιβολής προστίμων υπέρ του Δήμου.

- Να επιδιώκουμε σε κάθε δραστηριότητά μας να συγκεντρώνουμε περισσότερα έσοδα (συνεστίαση με λαχνούς δώρων, εορταγορά κλπ)

Στόχος είναι να εξασφαλίσουμε ετήσια έσοδα τουλάχιστον 7.000 ευρώ, ώστε να καλύπτονται τα ελάχιστα λειτουργικά έξοδα του Συλλόγου και των δραστηριοτήτων που αναπτύσσει.

2. Τροποποποίηση Καταστατικού. Εφόσον η Γενική Συνέλευση αποφασίσει την τροποποίηση του Καταστατικού, το νέο Δ.Σ. θα αναλάβει να διεκπεραιώσει την τροποποίηση.

3. Δραστηριότητες πολιτιστικές, περιβαλλοντικές. Η ανάπτυξη πολιτιστικών και άλλων κοινωνικών περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων μπορούν να φέρουν κοντά στον Σύλλογο πολλούς κατοίκους της συνοικίας μας. Αυτό αποδεικνύεται και από τη λειτουργία του Παιδικού Θιάσου. Γι’ αυτό πρέπει να γίνει προσπάθεια να αναπτυχθούν και άλλες δραστηριότητες, όπως η χορευτική ομάδα που δεν λειτούργησε, ομάδα χειροτεχνίας, φιλοζωική ομάδα, κλπ.

Παράλληλα, πρέπει να οργανωθούν με μεγαλύτερη προσπάθεια, οι ετήσιες εκδηλώσεις του Συλλόγου, όπως η ετήσια συνεστίαση, ομιλίες κλπ. Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να αξιοποιηθούν και για την οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου.

4. Μεγάλα θέματα ποιότητας ζωής. Τα μεγάλα θέματα ποιότητας ζωής, που έχουν απασχολήσει τον Σύλλογο μέχρι σήμερα (Ανάπλαση στα Κουντουριώτικα, Κτήμα ΘΩΝ και ναός Αγ. Νικολάου, πολιτιστικό δίπολο κινηματογράφων ΑΣΤΡΟΝ και ΕΛΛΗΝΙΣ, Αττικό Άλσος κλπ.), συνεχίζουν να είναι σε εκκρεμότητα.

Το νέο Δ.Σ. πρέπει να συνεχίσει τη συστηματική προσπάθεια με κάθε κατάλληλο μέσο, ώστε να αντιμετωπιστούν τα θέματα αυτά στο σύνολό τους με τον καλύτερο τρόπο για το συμφέρον των κατοίκων της συνοικίας μας.

Με αφορμή την πρόσφατη κυβερνητική αλλαγή είναι σκόπιμο να επικαιροποιηθούν οι προτάσεις του Συλλόγου για όλα αυτά τα θέματα και να γίνει κατάλληλη παρουσίαση- κοινοποίηση αυτών.

Ανάλογα μπορεί να αντιμετωπίσει το νέο Δ.Σ. και άλλα μεγάλα θέματα, όπως το Πάρκο Γουδή κλπ καθώς και τα μικρότερα, τοπικής σημασίας θέματα.

5. Συνεργασία με άλλους φορείς. Ο Σύλλογος πρέπει να αναπτύξει τη συνεργασία με άλλους φορείς για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως με Συλλόγους Γονέων, Αθλητικούς Συλλόγους, άλλους τοπικούς Συλλόγους , τοεπιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος κλπ

 

 

 

 

Φωτογραφίες από την παράσταση του Παιδικού Θιάσου του Συλλόγου μας "ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΛΠΙΣ"

Περισσότερες φωτογραφίες θα βρείτε στη σελίδα ΛΕΥΚΩΜΑ

1-6-2014

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΘΙΑΣΟΥ

10-11-2013

ΝΕΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Προχωρούμε άμεσα στη δημιουργία παιδικού θεατρικού θιάσου,
 
υπό την εποπτεία της γνωστής εκπαιδευτικού-συγγραφέα, Πολυάνθης Βουτσινά, που επί σειρά ετών ασχολήθηκε με το παιδικό θέατρο στο σχολείο "Αντώνης Σαμαράκης", με πολύ μεγάλες επιτυχίες.
κα Πολυάνθη Βουτσινά
  

 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

 Αθήνα 17Η ΝΟΕΜΒΡΗ 2014
 


 

Προς

Κ. Περιφερειάρχη Αττικής

Κ. Πρόεδρο και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου

Δ/νση Ανθρώπινου Δυναμικού, Τμήμα συλλογικών Οργάνων και Επιτροπών


 


 

ΘΕΜΑΤΑ: 1. Γνωμοδότηση για την ΜΠΕ του έργου «Λειτουργία και αναβάθμιση του γηπέδου Λεωφόρου Αλεξάνδρας…»

2. Εγγραφή στον προϋπολογισμό κονδυλίου για το γήπεδο Αλεξάνδρας


 

Κύριοι,


 

1. Με το Α.Π. οικ.203513/17-10-14 έγγραφο η Περιφέρεια Αττικής, Διεύθυνση ανθρώπινου Δυναμικού, απέστειλε προς τον Δήμο ανακοίνωση με την οποία ζητά την έκφραση γνώμης για τη ΜΠΕ του έργου «Λειτουργία και αναβάθμιση του γηπέδου Λεωφόρου Αλεξάνδρας…».


 

Μετά από μελέτη της σχετικής ΜΠΕ, υποβάλουμε τις διαπιστώσεις και τις απόψεις μας και παρακαλούμε να τις λάβετε σοβαρά υπόψη κατά την επεξεργασία από την Περιφέρεια αυτού του θέματος.


 

2. Στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, που ψηφίστηκε πρόσφατα από το Περιφερειακό Συμβούλιο, έχει εγγραφεί κονδύλι για έργα στο γήπεδο της Λ. Αλεξάνδρας. Όμως, λαμβάνοντας υπόψη τα άρθρο 1 και 2.1δ του Ν.3068/2002, μετά την έκδοση της αρ. 381/2014 Πράξης του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Ε΄ Κλιμάκιο) που δεν εγκρίνει αυτή τη δαπάνη, δεν είναι δυνατόν να εντάξετε στον προϋπολογισμό αυτό το ποσόν γιατί πρόκειται για διοικητική πράξη αντίθετη με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Παρακαλούμε για την αναγκαία διόρθωση.


 

Είμαστε στη διάθεσή σας.


 


 

Με τιμή


 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


 


nbsp;

ΣΤΕΛΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ                                                                 ΦΑΙΔΩΝ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

 

1.ΤΟ ΕΡΓΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ
Σημειώνουμε από την αρχή ότι τα συμπεράσματά μας είναι αρνητικά και ότι το έργο αν κατασκευαστεί και ιδίως αν παγιωθεί η λειτουργία του ποδοσφαιρικού γηπέδου μετά την πενταετία (δηλαδή το 2018) θα αποτελέσει σοβαρότατο βραχνά υποβάθμισης για όλη τη συνοικία μας.

2.ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ Μ.Π.Ε ΑΠΟ ΑΝΑΡΜΟΔΙΟ ΦΟΡΕΑ

Το έργο έχει καταταχθεί εσφαλμένα στην υποκατηγορία Α2 του Ν.4117/2011 και της Υπ. Αποφ. 1958/ΦΕΚ21Β’/13-1-2012, διότι έχουν αγνοηθεί οι θέσεις θεατών στις κατασκευαζόμενες σουίτες και στο γήπεδο μπάσκετ. Επομένως το σύνολο των θέσεων θεατών υπερβαίνει τις 20.000 με αποτέλεσμα το έργο να κατατάσσεται στην υποκατηγορία Α1 του άρθρου 1 του Ν.4014/2011.

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του ίδιου νόμου «…αρμόδια περιβαλλοντική αρχή για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων και δραστηριοτήτων της υποκατηγορίας Α1 του άρθρου 1 είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής».

Η Περιφέρεια είναι αναρμόδια να εγκρίνει αυτή τη Μ.Π.Ε. Επομένως ο Δήμος Αθηναίων δεν οφείλει να γνωμοδοτήσει σε μια άκυρη διαδικασία και η Περιφέρεια πρέπει να επιστρέψει το φάκελο στους αιτούντες, ενημερώνοντάς τους σχετικά.


 

3.ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΗΚΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Με βάση το άρθρο 2 του Ν.4014 «Ο φορέας του έργου…. δύναται να ζητήσει γνωμοδότηση της αρμόδιας περιβαλλοντικής αρχής με την υποβολή φακέλου Προκαταρκτικού Προσδιορισμού Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων (Π.Π.Π.Α.) πριν την υποβολή Μ.Π.Ε. Στο πλαίσιο των Π.Π.Π.Α ο φορέας του έργου δύναται να διενεργήσει δημόσιο διάλογο…».

Η επιλογή της μη σύνταξης Π.Π.Π.Α. και διοργάνωσης ουσιαστικού δημόσιου διαλόγου αποτελεί αρνητική επιλογή τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για τον ενδιαφερόμενο Φορέα του Έργου, ο οποίος, εκτός των άλλων, επιβαρύνεται με άσκοπες μελέτες και ενέργειες, όπως προκύπτει και από τις παρατηρήσεις που περιλαμβάνονται στην παρούσα.


 

4.ΔΕΝ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ UEFA 3

Σύμφωνα με τη ΜΠΕ (Κεφάλαιο 1 σελ. 1-1 και Κεφάλαιο 4, σελ. 4-1) στόχος των έργων είναι η ένταξη του γηπέδου στην κατηγορία UEFA 3. Όμως, τα έργα του γηπέδου που περιλαμβάνονται στην κρινόμενη Μ.Π.Ε., δεν «θα το αναβαθμίσουν ως προς τους κανονισμούς λειτουργίας της UEFA σε κατηγορία 3» (σελ. 4-1). Σημειώνουμε ενδεικτικά:

-Δεν διασφαλίζεται χώρος στάθμευσης.

-Δεν διασφαλίζεται χώρος για τα συνεργεία τηλεόρασης.

-Δεν διασφαλίζεται χώρος αναμονής για τους θεατές στις εισόδους του γηπέδου.

Τα παραπάνω αποτελούν ρητές προϋποθέσεις για την ένταξη του γηπέδου στην κατηγορία 3 σύμφωνα με τους κανονισμούς της UEFA. Διατηρούμε επιφυλάξεις κατά πόσο το γήπεδο, μετά από την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων στην Μ.Π.Ε. έργων, μπορεί να διασφαλίσει έγκριση για την κατηγορία 3 της UEFA ή για οποιαδήποτε άλλη κατηγορία γηπέδων της UEFA. Επομένως, δεν επιτυγχάνεται, για αυτό το κρίσιμο θέμα, ο σκοπός της μελέτης.


 

5.ΚΑΝΕΝΑ ΕΡΓΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΘΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ

Όλες οι προβλεπόμενες κατασκευές, όπως αυτές περιγράφονται αναλυτικά στη Μ.Π.Ε., δεν σχετίζονται με τις αθλητικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή στο γήπεδο ούτε διασφαλίζουν την ανάπτυξη νέων. Αφορούν αποκλειστικά στη χρήση του γηπέδου και των υποδομών του για την τέλεση αγώνων του επαγγελματικού ποδοσφαιρικού θεάματος, δηλαδή για τους κερδοσκοπικούς σκοπούς της Π.Α.Ε.


 

6.ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΑ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ

Στην Μ.Π.Ε. υποβαθμίζονται ή αποσιωπούνται πολλά σημαντικά πολεοδομικά και περιβαλλοντικά δεδομένα του περιβάλλοντος χώρου με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται ή και να αγνοούνται σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις του έργου στην ποιότητα ζωής και στο περιβάλλον της περιοχής.

Ενδεικτικά αναφέρουμε :

1.Αγνοούνται τα σημαντικά και κηρυγμένα ιστορικά μνημεία όπως οι προσφυγικές πολυκατοικίες που βρίσκονται απέναντι από το γήπεδο και ο βυζαντινός ναός των Αγίων Πάντων επί της οδού Τσόχα, σε απόσταση μόλις 50 μ., και δεν αξιολογούνται οι αρνητικές επιπτώσεις του έργου σε αυτά τα μνημεία.

2.Υποβαθμίζεται το τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα στην περιοχή και ο πρωτεύων κυκλοφοριακός ρόλος της Λ. Αλεξάνδρας (εσωτ. δακτύλιος).

3.Αγνοούνται μελέτες που έχουν εκπονηθεί για την περιοχή και η προτάσεις τους για το χώρο του γηπέδου . Όπως η Μελέτη Ανάπλασης Κουντουριώτικων που συντάχθηκε από τον Δήμο της Αθήνας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου, η μελέτη Πολεοδομικής Αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής που έχει εκπονηθεί από μελετητές με ανάθεση του Δήμου και έχει εγκριθεί κτλ. Σημειώνουμε ότι με βάση αυτές τις μελέτες και τις προτάσεις τους δεν είναι δυνατόν να παραμείνει το γήπεδο στη Λ. Αλεξάνδρας.

Δεν παραθέτουμε άλλες εξειδικευμένες παρατηρήσεις επί της Μ.Π.Ε. Επειδή, όπως αναλύουμε στην παράγραφο 1, υπάρχει πρόβλημα νομιμότητας του έργου που θα οδηγήσει στην άρνηση έκδοσης άδειας δόμησης, δεν θεωρούμε σκόπιμο να προχωρήσουμε σε άλλες παρατηρήσεις επί ειδικών θεμάτων της Μ.Π.Ε.


 

7.ΑΝΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Η περιγραφή του Έργου στην ΜΠΕ (κεφάλαιο 6) είναι διαφορετική από αυτήν που αναφέρεται στην απόφ. 292/10-7-2014 του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Αθλητικού Σωματίου Π.Α.Ο. Συγκεκριμένα, στην Απόφ. του Περιφ. Συμβουλίου αναφέρεται ότι «προβλέπεται μια σειρά επεμβάσεων στους εσωτερικούς χώρους του γηπέδου που σήμερα στεγάζουν αθλητές όλων των τμημάτων του Παναθηναϊκού» χωρίς όμως να διευκρινίζονται αυτά τα έργα και αν οι χώροι θα συνεχίσουν να στεγάζουν αθλητές. Τέτοια έργα δεν αναφέρονται στη Μ.Π.Ε. Παράλληλα, τα υπόλοιπα έργα που περιλαμβάνονται σε αυτή την Απόφαση αποτελούν μέρος των έργων που περιγράφονται στην Μ.Π.Ε.

Η εκτίμηση του κόστους των έργων είναι, σύμφωνα με την Μ.Π.Ε., 14 εκ. ευρώ (σελ 4-6) ενώ τα έργα που ζητήθηκε να χρηματοδοτηθούν από την Περιφέρεια είναι το μισό αυτού του ποσού χωρίς να περιλαμβάνουν τα ιδιαίτερα δαπανηρά έργα των θεμελιώσεων, του φέροντος οργανισμού κλπ.

Από τα παραπάνω εκτιμούμε ότι το κόστος θα υπερβεί κατά πολύ το προϋπολογισθέν ποσόν των 14 εκ. ευρώ, για ένα έργο που, στην καλύτερη περίπτωση, μετά από 3 χρόνια θα πάψει να λειτουργεί.

Ακόμη και αν τα έργα δεν ξεπεράσουν το ποσόν των 14 εκ. ευρώ, γεννάται το ερώτημα γιατί δεν επιλέγεται να γίνουν οι σημαντικοί αγώνες των τριών χρόνων στο Ο.Α.Κ.Α. και οι υπόλοιποι στο γήπεδο της Αλεξάνδρας; Αυτή η λύση είναι φθηνότερη και η Περιφέρεια θα εξοικονομήσει κονδύλια που μπορεί να τα αξιοποιήσει για τη δημιουργία νέων και για τη συντήρηση των υπαρχουσών αθλητικών υποδομών στους Αμπελοκήπους και στην ευρύτερη περιοχή, όπου οι ελλείψεις είναι διαπιστωμένες και τεράστιες.

 

8.ΜΗ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Το χρονοδιάγραμμα, που περιλαμβάνεται στην Απόφ. 292/10-7-2014 του Περιφ. Συμβουλίου Αττικής, για την υλοποίηση του έργου από τη έναρξη της διαδικασίας για την αδειοδότησή του μέχρι την αποπεράτωσή του και την οριστική παραλαβή, προβλέπει συνολικό χρόνο 30 μηνών. Ήδη όμως ο χρόνος αδειοδότησης έχει περάσει κατά πολύ τους 2 μήνες που είχε εκτιμηθεί χωρίς να έχουν καν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αδειοδότησης.

Εκτιμούμε ότι οι χρόνοι θα διπλασιαστούν περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τον χρόνο λειτουργίας του έργου.